Johan Rheborgs okända dotter Linnea idag – gör succé som fotograf

linnea rheborg Håller sig utanför rampljuset!
TV: Se bilderna från nya säsongen av Solsidan
0:59

Efter reklamen: TV: Se bilderna från nya säsongen av Solsidan

(0:59)

Slå på ljud

Skådisen, regissören och tv-mannen Johan Rheborg, 58, har två barn – döttrarna Linnea Rheborg, 30, och Josefin Rheborg, 28, tillsammans med hustrun Kristina Rheborg, 57.

– Det är min ambition att de inte ska behöva vara någon annan än den de vill vara och att de ska ta sin rättmätiga plats i samhället. Det är inte självklart att de vågar, jag har själv dåligt självförtroende i botten, berättade Johan Rheborg när han talade om döttrarnas uppfostran i Hellenius hörna tidigare i år.

Johan Rheborg med fru Tina, dotter Linnea (tv) och Josefin (th) på biopremiären av filmen Solsidan på Rigoletto i Stockholm hösten 2017.

Yngsta dottern går i pappa Johan Rheborgs fotspår

Yngsta dottern Josefin Rheborg har precis som pappa Johan Rheborg valt att satsat på en skådespelarkarriär. Under våren var hon exempelvis aktuell i Nour el Refais regidebut Skitsamma på Discovery+. I serien spelade Josefin Rheborg karaktären Öland som är det fiktiva kollektivets granne. Övriga roller spelades bland andra av Yandeh Sallah (Annie), Lancelot Ncube (Matteo), Oscar Zia (Emil) och kändissonen Malte Myrenberg Gårdinger (Ola).

Linnea Rheborg gör stor succé – utanför rampljuset

Men Johans äldsta dotter har valt att stå utanför rampljuset – och hon håller sig bakom kameran istället. 30-åriga Linnea Rheborg som är skriven på en adress i Solna i Stockholm är nämligen fotograf och bildjournalist. 2017 fick hon som en av två kvinnliga fotografer Getty Images första praktikplats för kvinnliga sportfotografer, vilket rapporterades av branschmagasinet Kamera & Bild då. Linnea Rheborg och den brittiska fotografen Naomi Baker fick praktikplatserna efter det att 250 fotografer ansökt.

– Det som är mest spännande är möjligheten att få lära sig av några av de mest erfarna sportfotograferna i branschen. Att få bredda min fotografiska kunskap och lära mig mer om hur arbetet fungerar på en stor byrå som Getty Images.

– Jag ser också fram emot att få fotografera sporter om inte är så vanliga i Sverige, som jag kanske inte hade fått fotografera om det inte var för den här möjligheten. Jag vill också inspirera andra kvinnor att engagera sig i sportfotografering, att ta plats i en väldigt mansdominerad bransch. Förhoppningsvis kan jag också påverka hur kvinnor porträtteras, förklarade Linnea till Kamera & Bild.

Johan Rheborgs dotter Linnea är bildjournalist & fotograf

Idag, fyra år efter det att Linnea norpat den eftertraktade praktikplatsen, arbetar hon enligt sajten LinkedIn kvar på Getty Images, numera som ”Senior Field Photo Editor”. Och på sina sociala medier delar hon gärna med sig av sina vackra fotografier, och visst fångar hon upp något utöver det vanliga i sina sportbilder?

Foto: TT/Instagram

Se också: 7 kändisdöttrar som vuxit upp – så ser de ut idag
1:33

Efter reklamen: Se också: 7 kändisdöttrar som vuxit upp – så ser de ut idag

(1:33)

Slå på ljud