RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Jessica Andersson hamnade på fosterhem: ”Jag ville ha en närvarande mamma”

28 apr, 2022 
AvPer-Ola Ohlsson
artisten Jessica Andersson
Som liten drömde Jessica Andersson om att ha en närvarande mamma. Men istället ledde hennes mammas missbruk till tvångsomhändertagande och fosterhemsplacering. Därför betyder sonen Liam och hennes egen familj extra mycket för henne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Detta året kunde vi inte få glädjen av att se en av Melodifestivalens största och mesta schlagerstjärnor tävla. Istället fick tittarna njuta av Jessica Anderssons sång när hon tillsammans med Nanne Grönvall och Nano sjöng ett italienskt medley med deras tidigare tävlingsbidrag.

Det skedde i den fjärde och sista deltävlingen och det gav mersmak.

– Nästa år firar jag 20-årsjubileum som tävlande i Melodifestivalen och då vill jag vara med igen. Samtidigt var det skönt att ändå vara en del av evenemanget i år utan att känna att jag hade någon press på mig, säger Jessica som ställt upp i Melodifestivalen inte mindre än åtta gånger.

Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Hon ingår därmed i ett celebert sällskap. Den sångerska som deltagit flest mgånger i Melodifestivalen är Ann-Louise Hansson som varit med tolv gånger, tätt följd av Kikki Danielsson (tio gånger).

Annons

– Ibland blir jag lite tveksam. Folk tycker kanske att jag är med för ofta. Men jag tycker det är så kul med Melodifestivalen och får jag bara en låt som jag tycker passar vill jag gärna vara med, tillägger hon med ett leende.

Efter genombrottet i Fame Factory 2003 där hon utgjorde duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund deltog hon för första gången i Melodifestivalen det året med Give Me Your Love.

"Min fostermamma är den som betytt mest för mig"

Det har sedan dess blivit flera finaler. Förra året deltog hon med schlagern Horizon som fick en extra stark betydelse med bakgrund av hennes egen uppväxt som maskrosbarn till två missbrukande föräldrar.

– Jag är maskrosbarn på det sättet att jag trots att jag inte hade några förutsättningar att lyckas när jag var barn ändå lyckades ta mig upp, säger hon när vi träffas i Onsala där hon bor tillsammans med sin sambo och stora kärlek Johan Malm, 38.

Jessica Andersson med sin sambo Johan

– Han är kock och en mästare på att öppna ostron. Vi träffades på EM i ostronöppning i Trollhättan. Men hemma är det faktiskt jag som lagar den mesta maten om vi inte har bjudningar, säger hon med ett skratt.

Annons

Frånvarande föräldrar

Det är i deras stora och välplanerade villa i Onsala med utsikt över fälten ner mot vattnet som Jessica laddar batterierna mellan artistuppdragen. Här går hon ofta en runda med hundarna Tigra, 12, som är en jaktlabrador, och Askja, 1 år, som är en korsning mellan en jämthund och en wachtelhund, och njuter av de saltdoftande vindarna från havet.

Och det är här på ovanvåningen som hon har sin ateljé och ägnar sig åt sin andra sida av sin konstnärliga ådra - akvarellmålning.

– Vi stortrivs här, men Trollhättan har ändå en speciell plats i mitt hjärta eftersom jag bodde där i 16 år, säger hon.

Hemmet och familjen är viktiga för Jessica. Hennes son Liam har hunnit fylla 19 år, hon har två äldre helsyskon och två halvsyskon på sin mammas sida och hon har en fosterfamilj med barn som hon räknar som sin egen familj.

– Min fostermamma Amy är den som betytt mest för mig i mitt liv.

Annons

Jessica har i intervjuer i bland annat tidningen Allas tidigare berättat om sin problematiska uppväxt. Det har hon också öppet berättat om i sin självbiografi När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var som hon skrev tillsammans med journalisten Lena Katarina Swanberg.

– Båda mina föräldrar missbrukade. Pappa hade alkoholproblem, men jag bodde aldrig med honom. Hemma var det både alkohol och andra droger, berättar Jessica.

"När Liam föddes kände jag en sorg"

Så här mer än 40 år senare känner Jessica en stor sorg över att hon inte hade en mamma som alla andra, som hon lite avundsjukt och med saknad såg att hennes jämnåriga vänner hade. Hemma hos henne fanns det ingen mamma som väntade med saft och nybakade bullar när hon kom hem från skolan.

– Jag ville ha en mamma som var närvarande i mitt liv, men det var hon aldrig.

Artisten Jessica Andersson med sin son Liam.

När Jessica var tio år gammal tvångsomhändertogs hon och hennes syskon. De placerades i olika fosterhem och det skulle dröja många år innan hon fick kontakt med sin mamma igen.

Annons

– När Liam föddes kände jag en sorg över att han inte hade en mormor, men han blev den brygga jag och mamma behövde för att hitta tillbaka till varandra. Vi började kommunicera med varandra och 2010 firade vi jul tillsammans. Mamma blev då verkligen den mormor och mamma vi önskade oss.

Blev en vändpunkt

Det blev också en vändpunkt för Jessicas mamma. Hon gjorde en helomvändning och bestämde sig för att i grunden förändra sitt liv och bli nykter alkoholist.

– Jag är så tacksam för att vi fick de sista åren när hon var nykter tillsammans. Hon fick tyvärr ALS och gick bort för några år sedan. Jag saknar henne jättemycket. Vi hade en bra relation de sista åren.

Eftersom hon blev sviken av vuxna, både av sin mamma och pappa, gång på gång under barndomen har Jessica känt att hon ibland haft svårt att lita på andra människor och släppa dem nära inpå sig.

– Jag har också tvivlat på min egen förmåga. Men jag har jobbat med det och känner mig tryggare med mig själv och andra i min omgivning i dag.

Annons

Ett ljust minne från uppväxten med sin mamma är Melodifestivalen 1983 när Carola Häggkvist vann med Främling.

– Vi satt i vardagsrummet och tittade på det på tv. Det var där jag kände att det var det jag ville göra. Jag ville också sjunga och vara med i Melodifestivalen.

Nästan på dagen 20 år senare förverkligades hennes barndomsdröm.

"Jag är lika kär i honom som när vi träffades"

Jessica har en egen stor familj i dag som hon är mycket mån om. Förutom sambon Johan och sonen Liam har hon kontakt med sina syskon och även barnen i den sista fosterfamiljen som hon växte upp med.

– Liam har flyttat till Örnsköldsvik där han pluggar till musikproducent, men han kommer regelbundet hem och hälsar på.

Var bara kompisar

Efter det första mötet med sambon Johan i Trollhättan var de bara kompisar en tid. Men känslorna växte sig starkare och starkare och Jessica minns med ett leende en date där han bjöd på vitlöksgratinerade havskräftor.

– Efter den kvällen släppte jag aldrig honom.

Annons

För tre år sedan köpte de huset i Onsala. På lagom avstånd till Göteborg där han driver en restaurang.

– Jag är lika kär i honom som när vi träffades. Han är min trygghet i livet och vi har så roligt tillsammans. Ibland åker vi bara ut i skogen en hel dag, lagar mat över öppen eld och har det mysigt.

Men Jessica har gett upp hoppet om att han en dag ska fria till henne.

– Han är lite av en motståndare till äktenskapet som sådant och tycker att vi har det bra tillsammans utan att vara gifta och det får jag hålla med om.

Jessica Andersson med sina hundar.

Coronapandemin drabbade både Jessica och Johan hårt.

– Jag sökte stöd av staten, men fick inget. Johan fick kämpa för att hålla igång verksamheten. Det har inte gått någon nöd på oss, men vi har fått ta av besparingarna för att klara oss. Tack och lov har jag varit duktig på att spara.

Annons

Den långa perioden utan några artistuppdrag var slitsamma för Jessica. Hon trivs allra bäst när hon får sjunga och när hon inte fick göra det mådde hon inte bra.

Därför var hon glad när det blev en, om än liten, men ändå en turné med Diggiloo förra sommaren. I år blir det en sommarturné som vanligt igen och den ser hon verkligen fram mot.

– Det ska bli kul. Det blir 16:e året för mig. Jag har varit med i Diggiloo sedan starten 2003 och det är bara tre somrar jag inte kunnat vara med, säger hon.

7 snabba frågor till Jessica Andersson

1. Vad gör du helst när du vill koppla av?

– I dag målar jag tavlor, men tidigare läste jag mycket böcker. Men allra bäst mår jag faktiskt när jag står på scenen.

2. Vilka starka scenpersonligheter ser du som dina förebilder?

– Madonna, Tina Turner, Lars Winnerbäck och Peter LeMarc.

3. Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– Förutom Johan och Liam? Ja, det skulle väl var mitt staffli, färg och penslar.

Annons

4. Vilket land drömmer du om att få resa till?

– Nya Zeeland. Där verkar vara fantastiskt vackert.

5. Har du några okända talanger?

– Jag har upptäckt att jag är ganska bra på bowling,

6. Vad är din sämsta sida?

– Både min bästa och sämsta sida är att jag lätt blir sårad. Och så är jag inte den mest ordningsamma när det gäller min garderob.

7. Vad gör du helst när du är ledig?

– Antingen går jag hemma i tofflor och pyjamas eller så är jag ute i skog och natur med hundarna.

Det här är Jessica Andersson

Jessica Andersson målar en tavla.

Namn: Jessica Andersson.
Ålder:
48 år.
Yrke:
Artist, sångerska och konstnär.
Familj:
Sambon Johan Malm, 38, och sonen Liam, 19. Hundarna Tigra, 12, och Askja, 1.
Bor:
Villa i Onsala söder om Göteborg.
Aktuell:
Med Diggiloo-turné runt om i Sverige 2022.

Annons