Jan Björklund och Anette Brifalks svåra kamp för att få barn

Jan Björklund och Anette Brifalks svåra kamp för att få barn
0:48

Efter reklamen: Jenny Strömstedts stilresa genom åren

(0:48)

Slå på ljud

I det sista avsnittet av Tillsammans med Strömstedts för säsongen besöker makarna Jenny och Niklas Strömstedt den tidigare partiledaren Jan Björklund och hans hustru Anette Brifalk. Paret är bosatta i Rom i Italien där Jan numera jobbar som Sveriges ambassadör.

Berättar om svåra kampen för att få barn

Ganska snabbt i sin relation bestämde sig Jan och Anette för att de ville bilda familj, men att vägen dit skulle vara svår var de inte alls bredda på.

– Det var en ganska lång och stundtals smärtsam resa vi gjorde eftersom vi hade pratat om att bilda familj, och så helt plötsligt gick inte det. Allting hade gått som på räls fram till det, och det fanns inte med i beräkningarna att det inte skulle gå, säger Anette i Tillsammans med Strömstedts.

Efter det följde jobbiga år, också för att deras vänner började få barn och skapade sig familjerna som de själva drömde om. Paret reflekterade tillslut kring huruvida viktigt det var att faktiskt bilda familj och få barn – och landade i att de var eniga om svaret på den stora frågan.

– För mig var det någonting som jag funderade mycket på och landade i att ja, det är meningen med mitt liv, det är att bli mamma och få uppfostra barn och göra det i en familj, säger Anette som får medhåll från Jan.

Anette Brifalk och Jan Björklund med sina söner.

Anette Brifalk och Jan Björklund med sina söner.

Är föräldrar till två adoptivsöner

Därför bestämde sig paret att adoptera, och inte heller det visade sig vara en enkel resa.

– När man bestämmer sig är det en jätteprocess i sig, som tar ett par år. Herregud vad man undersöks om man är lämplig, säger Jan Björklund.

Men tillslut fick de äntligen ett besked om att det fanns en liten tre månaders pojke i Sydkorea som väntade på dem, och Jan och Anette åkte dit redan dagen efter för att hämta hem honom.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Det var ett fantastiskt ögonblick, säger Anette.

Idag består familjen av fyra. Ett par år efter att paret adopterat sin första son blev de föräldrar till en till, och Jan och Anette ser idag på hela kampen för att få familjen att växa som något som gjort dem starkare.

Tillsammans med Strömstedts sänds på måndagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Foto: TT