"Jag fantiserar om andra män när vi har sex"

Signaturen Mrs X har härt av sig till MåBra:s sexolog Annica Frithiof med följande fråga: 

Fråga:

Min man och jag har varit gifta i snart tio år. I början var vårt sexliv väldigt aktivt och experimentellt. Nu blir jag inte längre kåt på honom! Sexlivet har gått på sparlåga länge och jag vet att han vill, men som sagt: jag tänder inte på honom, men ställer upp ändå ibland.

När vi väl har sex (cirka en gång i månaden) så fantiserar jag om andra män. Och då blir jag tänd, men får dåligt samvete!  Vi har det bra ihop på andra plan, vi grälar inte, vi gör saker tillsammans och reser en del. Jag vet inte hur jag ska få tillbaka attraktionen. Varför har det blivit så här? Ska jag ge upp och gå vidare på egen hand?

/Mrs X

 
Svar:

Det är två viktiga frågor du ställer. Om jag ska reflektera kring din första fråga så får man leta bakåt i tiden för att hitta ett rimligt svar. Det handlar alltså om din historia, vad du bär med dig i din personliga ryggsäck men också om er gemensamma historia. Kan du känna igen det här mönstret hos dig själv?

Att du tröttnar och med fantasins hjälp försöker föra handlingen framåt? Eller handlar det om att du och din partner utvecklats åt olika håll och att det plötsligt går upp för dig att någonting inte stämmer. Vill du satsa på din relation och tror du att det är möjligt för dig att återigen bli tänd på din partner? Är du medveten om att attraktionen avtar och behöver ständig påfyllning? Är man inte medveten om detta så kanske man tror att det enbart är nya relationer som kan skänka lust spänning.

Du beskriver olust i förhållande, du är helt enkelt inte attraherad av honom längre. Du håller din egen lust levande genom att fantisera om andra män. Du beskriver er relation som bra på andra plan men vad innebär det? Att ni lever som ihop som kompisar eller syskon? Det låter som att du inte kan du nöja dig med det och varför skulle du? Sexualiteten är en väsentlig del i relationen och den måste vårdas och hållas vid liv.

Du frågar: ska jag ge upp och gå vidare på egen hand. Att gå vidare på egen hand är inte att ge upp. Att gå vidare tillsammans är inte heller att ge upp. Men någonting måste göras, du måste fatta ett eller flera beslut.

/Annica

Tyck till: Är det okej att fantaisera om andra? Skriv en kommentar i fältet nedan.


Utvald läsning