RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ingen sexlust? Så säger du det till din partner

30 jan, 2020 
Hur pratar man om tappad sexlust?
Hur säger man till sin partner att man tappat sexlusten? Frågan kan vara känslig, men det är viktigt att vara öppen, menar experten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är vanligt att sexlusten kommer och går i ett förhållande – och som regel brukar den komma tillbaka efter en period av lägre lust. Det är dessutom helt okej att i perioder ha mindre närhet och sex.

Men brist på intimitet under en längre tid kan gå ut över förhållandet, speciellt om en person vill ha mer sex än den andra. Så hur kan man då undvika att den ena personen känner sig avvisad?

Viktigt att prata om minskad sexlust

Terapeuten Trine Huseby har några tips på hur du kan förhålla dig till din partner under en period då du inte vill ha särskilt mycket sex.

Hon menar att det är viktigt att vara öppen och prata om det, eftersom det kan ge en bättre förståelse för varandra. Det kan också minska pressen och det dåliga samvetet.

Och eftersom sex är ett sätt att kommunicera och visa sin kärlek på, blir det under dessa perioder ännu viktigare att kommunicera på annat sätt.

Hur pratar man då om det på ett bra sätt? Enligt Trine Huseby är tydlighet och tidpunkt A och O. Välj att prata med partnern i ett vanligt samtal, snarare än när personen vill ha sex.

Annons

– Var tydlig med att det handlar om dig och inte om din partner. Bekräfta att du fortfarande tycker att personen är attraktiv. Och tänk på att det finns andra sätt att få närhet på, säger hon.

Så får du tillbaka sexlusten

Sexualrådgivaren Ulla Aasland ger rådet att inte stressa fram lusten, men tipsar om att närhet och sex brukar kunna leda till att lusten faktiskt kommer tillbaka.

– Men tänk inte på att ni måste ha sex till varje pris, utan fokusera på närheten i stället, säger hon.

Sexologen Leigh Norén menar att ett steg till ökad lust är att vara mer medveten i stunden – och inte alltid ha tankarna på tvättkorgar, handlingslistor och annat.

– Det handlar om att flytta sig ner i kroppen och inte vara i huvudet hela tiden, säger hon.

Källa: KK.no
Foto: TT

Läs mer:
5 saker som kan hända om du slutar ha sex
Ny undersökning: Svenska mammor vill ha mer sex
Är sexet en besvikelse? Ni kan vara olika sextyper

Annons