Fråga relationsexpertenRelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivet

Ingen sexlust? Här är problemet ni måste lösa först

21 feb, 2020
Sexlust kommunikation i relationen.
En tredjedel av alla kvinnor säger sig sakna sexlust, och vanliga orsaker är trötthet, smärta och stress. Men det allra viktigaste handlar om relationen, förklarar gynekologen Rika Hammarström.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny studie visar att en tredjedel av alla kvinnor mellan 18-59 år lider av brist på sexlust. Siffran för män är 40 procent, när de kommer över 45-årsstrecket. Det är med andra ord ett utbrett problem som sträcker sig både över köns- och åldersgränser.

Gynekologen Rika Hammarström besökte nyligen Malou von Sivers i Efter tio i TV4, och pratade om sexlust som fenomen, samt gav lite råd kring hur man kan få tillbaka lusten.

– Sexlust varierar från person till person, så det finns ingen magisk siffra så att man kan säga ”så är det”, förklarar hon.

Det finns både fysiska och psykiska faktorer som påverkar sexlusten. Fysiska orsaker kan vara att man känner smärta vid samlag, men också sjukdomar som artrit, diabetes, högt blodtryck, neurologiska sjukdomar och även cancer. Det finns också vissa mediciner som påverkar sexlusten negativt.

Inte förvånande spelar andra, mer vardagliga saker in i det fysiska, som trötthet.

Annons

Stress minskar sexlusten

När vi pratar psykologiska orsaker är stress den vanligaste boven. Många småbarnsföräldrar har låg eller obefintlig sexlust på grund av att barnen tar så mycket tid och energi. Många kan också gå runt med stress över ekonomin, över jobbet, eller familjen. Problem i kärleksrelationen kan också orsaka stress som går ut över sexlivet.

En annan sak som  påverkar är hormonerna. Framförallt kvinnor går igenom en del hormonförändringar genom livet. Graviditet, förlossning och amning orsakar hormonförändringar, liksom klimakteriet. Det är då framförallt sjunkande testosteronhalter som går ut över sexlusten.

Vad kan man då göra om man upplever sin sexlust som besvärande låg?

Om du har någon sjukdom som kan påverka, eller äter en medicin som dämpar sexlusten, börjar du med att prata med din läkare för att se vad du kan göra. Kanske finns det en annan medicin att testa?

Och misstänker du att det kan vara en hormonrubbning finns det behandling att få, sök hjälp! Förutom klassiska hormonbehandlingar finns det även preparat som verkar lokalt i slidan om du lider av torra, sköra slemhinnor. Det finns också laserbehandlingar som föryngrar slemhinnan och gör att smärtan vid samlag försvinner, för den som inte vill ta hormoner.

Annons

Det kan du göra för mer sexlust

Men det finns också vissa saker du själv kan påverka, genom förändrad livsstil eller andra vanor.

– Droger, alkoholmissbruk, rökning – det ska man sluta med. Försök få hjälp med att minska stressen, och ät en näringsrik diet och träna. Allt det här kan hjälpa till att höja sexlusten, säger Rika Hammarström.

Är det relationen som gnisslar behöver ni jobba med kommunikationen er emellan. Det är viktigt att ni pratar om situationen, om hur sexlusten ser ut och vad ni gillar/ogillar. Lös gamla konflikter och bråk som ligger och gror. Kanske kan några besök hos en sexualrådgivare eller relationsrådgivare vara till hjälp. Det kan vara svårt att sätta ord på hur man känner kring sex, även i en relation, men det är viktigt för att lösa eventuella problem i det gemensamma sexlivet.

– De problemen måste lösas först, annars är allt det här andra värdelöst.

Se hela klippet från Efter tio här:

Källa: Efter tio   Foto: TT

LÄS MER:

Sexologen: 5 små vardagsknep som ökar sexlusten

Ingen sexlust? Så säger du det till din partner

Har du ingen sexlust? Det kan vara hyposexualitet

Annons