RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

I den här åldern är vi som snyggast – enligt nätdejtare

26 okt, 2017 
Joel Linde
När vi tittar på människors beteende online – när de tror att ingen tittar – får vi väldigt många svar om vad de faktiskt tycker och tänker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I den digitala tidsåldern finns statistik på allt. Jo – verkligen allt! Det finns statistik på hur många som går förbi Åhléns på väg hem från jobbet, eller vad kvinnor födda i Österrike tycker om Simon & Garfunkel.

Ja, alltså, det kanske inte görs några enkätundersökningar, men vi lämnar digitala spår överallt åt alla som vet hur de kan läsas.

Ett sådant digitalt spår vi lämnar handlar om våra dejtingvanor och preferenser. Har du någon gång använt en dejtingapp eller annan nätdejting vet du hur det fungerar. Du väljer i vilket ålderspann du vill leta – det lämnar ett digitalt spår. Du väljer också vilka du vill starta en konversation med, vilket, ja du gissade rätt – också lämnar ett spår.

Läs också: Svenskar sämst i Europa på dejting – här är 5 tips

Christian Rudder är medgrundare av en av världens största online-dejtingsajter, OkCupid, och författare av den bästsäljande boken Dataclysm: Who We Are (When We Think No One’s Looking). Med hjälp av data från sajtens användare har han tagit fram statistik över i vilken ålder män respektive kvinnor är mest fysiskt attraktiva för varandra. I exemplet som ges utgår han ifrån heterorelationer, alltså män som söker kvinnor och vice versa.

Annons

Och statistiken målar en ganska parodisk bild.

Män som söker kvinnor dras i 20-årsåldern främst till jämnåriga. Men med endast ett fåtal undantag är 20-åringar de fysiskt sett mest attraktiva för män ända upp i 50-årsåldern. När männen är 43-50 var det några fler som föredrog 22-24-åriga kvinnor, men trenden är ändå väldigt tydlig, skriver Business Insider.

Läs också: Första dejten: Det här ska ni INTE prata om

När det gäller kvinnor som söker män är bilden en helt annan. I tidiga 20-årsåldern dras majoriteten till män som i snitt är två år äldre än dem själva. Från 24-31 års ålder är männen antingen ett år äldre eller jämnåriga, och därefter går även kvinnor över till att föredra yngre män. I snitt handlar det om 1-5 år yngre. 46-48-åriga kvinnor föredrog de yngsta männen i relation till sig själva, i snitt åtta år yngre.

Det finns dock en stor skillnad i vilka kvinnor män attraheras av, rent fysiskt, och vilka de faktiskt väljer att inleda en konversation med. Statistiken visar att män de facto söker kvinnor som är från tio år yngre (om de själva är 40-50 år gamla), till ungefär fem år äldre. Och ytterst få män över 28 kontaktar 20-åriga kvinnor.

Läs också: Så gör du succé på första dejten – 5 tips

Dessutom är kvinnan som utses av People Magazine till världens vackraste varje år betydligt äldre än så!

Undersökningen är baserad på användare av dejtingsajten OkCupid, vilket inte behöver vara representativt för övriga befolkningen.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons