Hurra! Att låna sin partners kläder är bra för hälsan

Att låna din älsklings kläder kan vara nyttigt!

Finns det något härligare än att gå klädd i sin älsklings mjuka tröja? Doften och materialet gör klädesplagget till den perfekta mysmunderingen. Men det finns ett problem – att du titt som tätt rotar runt i din partners garderob uppskattas inte alltid av din andra hälft.

Känner du igen dig? Då kan vi meddela att det numera finns studier som bevisar fördelarna med att låna sin partners lite för stora t-shirts och mysiga huvtröjor. Med andra ord ett perfekt argument att ta upp när missnöje visas.

Testpersonerna blev tilldelade varsin tröja

Det är forskare på University of British Columbia som har undersökt om det finns några hälsofördelar med att gå runt i sin partners kläder – och som till vår stora glädje kommit fram till att det finns det.

I studien deltog omkring 100 kvinnor tillsammans med sina respektive. Slumpmässigt blev kvinnorna tilldelade varsin tröja som de sen fick i uppgift att lukta på. Klädesplagget hade antingen burits av ens partner, en främling eller ingen alls – och självklart fick testpersonerna inte veta vilken av tröjorna de fick i sin hand. Efter lukttestet genomgick deltagarna ett stressprov som bland annat innefattade en fejkad jobbintervju och en mätning av stresshormonet kortisol i kroppen.

Doften gör oss glada och harmoniska

När studiens författare sammanställde resultatet av undersökningen gick det att se tydliga samband mellan mående och doft. De personer som tilldelats sin partners tröja var nämligen mindre stressade än de som fått dofta på någon av de andra tröjorna. Dessutom kunde forskarna se att de som fått känna doften av sin respektive både var mer glada och harmoniska.

Sant eller ej – ett argument är alltid ett argument och för de som älskar att spendera tid i sin partners mysiga tröjor känns det här väl värt att testa.

Foto: IBL

 

Läs mer:

10 viktiga steg till en lycklig relation 

Experten: Frågorna som ger en starkare relation

Tindergrundaren erkänner: ”Experimentet på inlåsta djur inspirerade appen”