RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Kärleksexperten: Vi dejtar mer än någonsin – känner oss ändå ensamma

19 jun, 2019 
Nätdejtingen har revolutionerat sättet vi söker efter, och möter, potentiella partners. Men vad gör egentligen Tinder och andra dejtingsajter och appar med vår syn på människan? Och hur sjutton träffar man någon om man inte känner för att nätdejta? Relationsexperten Satu Hirsh Fjellstedt från Gift vid första ögonkastet analyserar och tipsar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I publiksuccén Gift vid första ögonkastet på SVT har vi sett parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt para ihop människor som aldrig förut träffas, för att gifta sig. Hon vet med andra ord vad man bör leta efter för att ha ”äktenskapstycke”. Och ”din typ” kanske inte alls är din typ, menar hon. 

Vad är det som gör att två personer funkar tillsammans? 

– För att bygga en fungerande relation behövs en balans mellan likheter och olikheter. Man bör ha samma syn på familjebildning, liknande socioekonomisk bakgrund och liknande intressen så att man kan mötas och stimuleras intellektuellt. Men det behövs också ett visst mått av olikhet, man vill inte vara gift med en kopia av sig själv.

Finns ”the one”?

Hur mycket handlar om tajming (en viss person vid en viss tidpunkt) och hur mycket handlar om rätt person oavsett när man träffas i livet?

– Det finns inte bara en ”den rätta”. Man har kommit fram till att det finns ungefär 125 000 lämpliga partners för varje människa. Men om det blir något eller inte när man träffar någon handlar om vilka signaler man skickar ut och är mottaglig för. Ju mer närvarande man är i sin kropp och sina känslor, desto enklare är man att läsa, och ju större är chansen att man får kemi. Andra gånger är man inte ens medveten om sin längtan och signalerna man skickar ut, säger Satu.

Annons

Tinder, slit och släng och ensamheten

Vi dejtar som aldrig förr, men ändå finns det en påtaglig känsla av ensamhet i dagens samhälle, en fråga många av Satus klienter ger uttryck för.

– Valmöjligheterna har blivit så många fler att vi blir stressade av det. Det är nästan lika jobbigt som motsatsen – att inte ha friheten att välja alls. Och det går fortare nu. Det är lättare att ta kontakt med okända, ofta bokar man en dejt ganska snabbt och om det inte känns rätt är vi lika snabba med att avfärda. Man måste veta hur man ska bete sig och spela spelet, annars försvinner man fort på det stora dejtingtorget, menar hon.

Har du några tips på hur man ska tänka för att lättare få träff?

– Vi har så lätt att hoppa vidare till nästa när det inte känns hundra direkt. Sorgligt nog är det många som går miste om riktiga kärleksmöten på grund av föreställningar om hur den perfekta partnern ska vara. Ge det i alla fall tre dejter. I början är det ofta stelt och nervöst, men på tredje dejten kan det komma fram sidor man inte alls ser vid första eller andra dejten.

Annons

– Om du alltid hittar fel på de du träffar kan det kan handla om en anknytningsskada hos dig själv, så reflektera över ditt eget relationsmönster. Är man inte själv mogen kommer det att bli svårt att kunna bygga en bra relation med någon annan.

Hur träffar man någon förutom via Tinder idag? Om man till exempel har barn och inte är ute så mycket på typiska singelställen?

1. Det är bra om man börjar odla sina egna intressen och göra saker som man själv tycker om. Det får dig att skicka ut mer avslappnade signaler samtidigt som det ökar chansen att du träffar någon som är likasinnad.

Samhälls- och miljöfrågor är till exempel väldigt aktuellt, men även mindre festivaler, kurser för att lära sig nya saker eller gruppaktiviteter som fysisk träning kan vara bra förslag. Att göra något gott för andra kan vara en inkörsport till nya möten och relationer där man minst anade det.

2. Ägna mycket tid åt friluftsaktiviteter. Vi mår bra i naturen och det gör oss mindre stressade och lugnare i sinnet, vilket också gör dig mer mottaglig för andra människor.

3. Underskatta inte vänlighet när du letar efter en partner.

Bildkälla: TT

Läs mer:

Terapeuten Satus kärlekstips för mindre bråk och mer skratt i sommar

Träffar du fel män? Så bryter du ditt destruktiva dejtingmönster

7 varningstecken att se upp för på första dejten

Annons