RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Hjärtekrossad? 8 tips på hur du går vidare efter ett uppbrott

04 jan, 2019 
Gå vidare efter ett uppbrott.
Har du ett brustet hjärta som aldrig slutar göra ont? Förhoppningsvis hjälper de här tipsen dig att se ljuset i tunneln och faktiskt börja blomstra igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara förälskad är underbart. Kärleken bubblar likt kolsyra i kroppen och det känns som att man svävar på moln. Fram tills att det plötsligt tar slut. Då byts den levande känslan i kroppen i stället ut mot ett mörker som kan vara svårt att komma ur.

Känner du igen dig? Här är åtta tips på hur du går vidare efter att ha blivit hjärtekrossad.

1. Tillåt dig själv att känna

Att känna sorg efter att någon som stått en nära plötsligt inte gör det längre är inte konstigt. Sorg hanteras på olika sätt av olika personer – och det är viktigt att tillåta sig att känna smärta och svek. Acceptera att det gör ont och tillåt dig själv att vara ledsen ett tag – för det blir bättre. Att ignorera sina känslor är det sämsta du kan göra. De kommer alltid att komma ikapp dig.

2. Prata ut med någon som står dig nära

Ibland kan det kännas som att man är en börda när man ber sina vänner lyssna på ens ältande om olycklig kärlek och djup sorg. Men det är faktiskt en del av att vara en vän. Kom bara ihåg att du i allt det där också måste lyssna på dina vänners råd och stöttning. De finns där för att hjälpa – inte stjälpa.

Annons

3. Stäng ner sociala medier

Hur mycket det än kliar i fingrarna – kolla inte upp din kärlek på sociala medier och fråga inte era gemensamma vänner om hur hen mår. Det hjälper inte dig att gå vidare – snarare tvärtom! Se till att distansera dig från personen så gott det går. Din hjärna behöver en paus för att kunna gå vidare.

4. Kom ihåg: Du är inte den första som går igenom det här

Att veta att man inte är ensam i sin sorg hjälper en ofta att känna hoppfullhet. För även om du känner dig som världens mest ensamma människa just nu är så inte fallet. De flesta har någon gång fått sitt hjärta krossat så du är långt ifrån den första, eller för den delen sista, som kommer att utsättas för det här. Sorgligt men sant – och hjälpsamt.

5. Rensa tankarna och skriv dagbok

Ibland finns ingen nära vän till hands eller så känner man bara för att vara ensam i sina tankar och sin sorg. Oavsett vilket är det alltid en bra idé att skriva ner saker på papper. Det är en bra övning som kommer få dig att må så mycket bättre efteråt. Spara det du skrivit eller riv ut sidorna och bränn upp dem. Det sistnämnda kan faktiskt kännas riktigt befriande.

Annons

6. Tänk realistiskt – inget är perfekt

Du vill inte leva tillsammans med någon som inte älskar dig tillbaka. Eller hur? Så – när smärtan över att ha blivit lämnad känns som värst kan det vara bra att ha i åtanke. Tänk på era olikheter, alla gånger ni varit oeniga och hur mycket du slitit ditt hår över saker som du önskar att din kärlek hade gjort annorlunda. Det är lätt hänt att man bygger upp en drömbild av hur ens förhållande har varit – men försök tänka verklighetstroget. Inget är perfekt.

7. Öva på att börja dejta igen

Även om det kan kännas övermäktigt att börja dejta igen är det bra att i alla fall börja sjösätta tanken på att träffa någon ny – och så småningom även börja gå på dejter. Se det som övning och var öppen med att du inte är emotionellt redo för att träffa någon ännu. Att dejta är en bra distraktion och en nyttig ögonöppnare. Kom bara ihåg att ta det i din takt – du tjänar ingenting på att pressa dig själv för mycket.

8. Gör vad du behöver för att skapa ett avslut

Du måste ta makten över situationen och bestämma dig för att det är nog. Bestäm ett slutdatum för sorgen, gör dig av med sådant som sårar och sluta besöka platser som påminner dig om det som varit. Vad det än är så kommer ett avslut hjälpa dig att gå vidare.

Foto: IBL

 

Läs mer:

7 tecken på att du har träffat din själsfrände

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

17 frågor som är perfekta att ställa på första dejten

Annons