”Starta om” med sin partner: är det verkligen möjligt?

par som håller händerna som ett hjärta
Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner
0:55

Efter reklamen: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

(0:55)

Slå på ljud

Alla relationer har sina toppar och dalar. Men om problemen inte reds ut ordentligt kan ilska och sårade känslor växa, vilket för relationen åt fel håll. Går det att ”starta om” igen?

Nja, inte om bokstavligt, menar psykologen Leslie Becker-Phelps. Inte om det betyder att försöka starta om det som var, eftersom det uppenbarligen inte fungerade. Men med det sagt, om ni verkligen älskar varandra och vill göra förändringar, så KAN man ta lärdomar från det som varit och klara av att läka förhållandet.

Uttråkad i din relation? 8 tips som kan göra STOR skillnad för både dig själv och kärleken

Viktiga faktorer för att kunna hitta tillbaka till kärleken

En viktig grund för detta är att ni båda kan minnas de bra sakerna som förhållandet byggde på:

Vad var det som fick er attraherade av varandra från början? Kan ni minnas allt roligt ni haft tillsammans?

Finns det kvar, fast bara lite bortglömt och vilande? Hur kan ni hitta tillbaka dit? Genom att se tillbaka på det kan ni återbygga en känsla av samhörighet och positiv syn på varandra. Det stärker era känslomässiga band, viljan att jobba på problemen och bygga en ny, lyckligare framtid tillsammans.

Andra viktiga faktorer för att kunna återbygga relationen är:

Att ni båda känner er respekterade

I en hälsosam relation känner sig båda parter accepterade för den de är och behandlade med respekt. Är de här bitarna inte helt på plats behöver ni bygga upp det genom att genuint uttrycka omtänksamhet och vilja att förstå och stötta varandra. Det här kan vara både svårt och ta sin tid, men det går. Så länge inte någon av er helt tappat respekten för den andra, för då finns det tyvärr inget att bygga på.

Ni känner er trygga och stöttade

Din partner ska vara din stora trygghet i livet och någon som finns där för dig när det blåser. Det är viktigt att ni båda känner er stöttade och uppmuntrade att fylla livet med sådant som får er att må bra. Man kanske inte alltid håller med, men man finns där för varandra.

Har ni tappat den här känslan av gemensamhet är det viktigt att prata om att det får er att känna er ensamma eller sårade. Lyckas ni laga detta återfår ni känslan av att vara ett team.

Ni litar på varandra

Även om du i stunder kan ha svårt att hitta förståelse för din partner, så se värdet i att hen (förhoppningsvis) åtminstone är ärlig och ger uttryck för sina känslor. Om du däremot inte tror att din partner är ärlig kommer du inte att tro på vad hen än säger om att vilja nå förändring eller sina känslor för dig. Och då är det svårt att hitta en ny gemensam väg.

Foto: TT

Källa: WebMD

Utvald läsning