Hitta kärlek på nätet – Helena och Magnus träffades på Facebook

kära
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021
Slå på ljud

Skilsmässan hade tärt på Helena. Hon tyckte inte om singellivet, utan ville leva i tvåsamhet. Men hur hittar man den stora kärleken när man snart närmar sig 50 år funderade Växjötjejen?

Cirka tio mil därifrån, i Mörrum, gick Magnus omkring i sin stora villa. Trasig och ensam efter att ett långt förhållande varit över ett par år tidigare. Att hitta kärleken igen kändes som en avlägsen tanke. Nu ville han bara leva för det som betydde mest för honom, hans båda barn.

Men ödet och Facebook vill att Helena och Magnus skulle hitta varandra…

Vi träffar Helena Löf Pettersson, 56, och hennes man Magnus, 51, hemma i villan i Mörrum nästan exakt fyra år efter att kärleken slog ned i deras liv.

– Chansen att det som hände skulle hända, den finns ju nästan inte. Det är som en vacker saga, säger Magnus och strålar lyckligt jämte sin Helena vid köksbordet.

– Alla pusselbitar föll på plats, konstaterar Helena.

– Jag är själv ett skilsmässobarn och kanske är det den erfarenheten som gjort att jag i vuxen ålder känner att jag är en familjemänniska och vill höra ihop med någon.

Hon beskriver sig själv som målinriktad, och det gäller även kärleken.

– Jag sa till mig själv att inom fem år ska jag leva tillsammans med någon. Men det innebar inte att jag skulle bli desperat och kasta mig över första bästa karl, poängterar hon.

Svårt att hitta kärleken

Men innan det hände hade livet prövat dem båda.

– Jag skilde mig i november 2013 från mannen som jag levt tillsammans med i 21 år, vi hade varit gifta i nio år. Tillsammans hade vi två barn, berättar Helena.

– Jag är själv ett skilsmässobarn och kanske är det den erfarenheten som gjort att jag i vuxen ålder känner att jag är en familjemänniska och vill höra ihop med någon.

Hon beskriver sig själv som målinriktad, och det gäller även kärleken.

– Jag sa till mig själv att inom fem år ska jag leva tillsammans med någon. Men det innebar inte att jag skulle bli desperat och kasta mig över första bästa karl, poängterar hon.

Helena märkte snabbt att det där med att hitta kärleken när man kommit upp i medelåldern har sina utmaningar. Detta trots att hon har ett stor socialt kapital med många vänner och att hon var engagerad i föreningslivet.

– Att träffa kärleken på krogen var inte lätt. Jag provade även på nätdejting, men märkte snabbt att det var ingenting för mig. Ett problem med de män jag träffade, var att de ofta hade samma bakgrund som jag själv. De vågade helt enkelt inte gå in i en ny relation fullt ut, de ville ha något på avstånd. Det var jag absolut inte intresserad av.

Hemlig kärlek från högstadiet

En torsdagsmorgon tre år efter skilsmässan satt hon med lokaltidningen Smålandsposten vid frukostbordet. Ett bekant namn och ansikte dök upp på förstasidan. Det var en bild på hennes hemliga kärlek från högstadiet, killen som hon var för blyg för att närma sig då. Nu började hon fundera, tänk om han också vara singel, kanske var det äntligen dags att kontakta honom?

4 av 10 träffar kärleken via internet

Det är den digitala världen som numera gäller när man ska träffa sin partner. Det visar en stor amerikansk studie gjord vid Stanford university där forskarna sökte svar på var kärlekspar vanligtvis träffas. Svaret är entydigt – internet är den mest populära mötesplatsen enligt studien som publicerades 2019. Hela 39 procent av paren uppgav att de träffats online och troligen är den siffran ännu högre eftersom som många av paren haft sin första kontakt online innan de träffats i verkligheten på exempelvis bar eller restaurant.

Den studien visade också att sättet att träffas på förändrats över tid. När forskarna gjorde samma studie 2009 uppgav 25 procent av paren att de träffats via gemensamma vänner och var då i majoritet. Då stod online-mötena för 22 procent.

Nätdejting är egentligen en modernare version av det som förr var en kontaktannons i tidningen och som kunde upplevas som en desperat längtan efter någon. När kontaktannonsen tog steget in i den digitala världen genom olika dejtingsidor och dejtingappar ses den på ett helt annat sätt.

Resultatet från studien ”How Couples Meet and Stay Together” från Stanford university:

 • Träffats online: 39 procent.
 • Träffats i en bar eller på restaurang: 27 procent.
 • Träffats genom vänner: 20 procent.
 • Träffats genom jobbet: 11 procent.
 • Träffats genom familjen: 7 procent.
 • Träffats i grundskolan: 5 procent.
 • Träffats i kyrkan: 4 procent.
 • Träffats på college (motsvarar högskolan i Sverige): 4 procent.
 • Träffats i grannskapet: 3 procent.

När hon berättade för arbetskamraterna på Växjösjukhusets barnavdelning hade de den enkla lösningen för att ta reda på fakta. Facebook hade ju alla, det var bara att söka honom där.

Helena skrev in Magnus Pettersson i sökfältet, men någon gammal klasskamrat dök inte upp. När hon skrollade hittade hon i stället något annat som kändes kittlande. En man med samma namn hade lagt upp en profilbild där han stod lite kaxigt med armarna i kors. Det var något med hans utseende och utstrålning som gjorde henne intresserad. Vad fanns att förlora? Ingenting.

Hon skickade i väg en vänförfrågan, på vinst och förlust.

Tappat livsgnistan

Magnus hade vid det laget tappat livsgnistan och ville inte ens ta sig ut och försöka träffa någon.

– Jag höll mig inom 50-skyltarna i Mörrum, säger han.

På vinst och förlust skickade Helena ett meddelande till Magnus via Facebook – och fann den stora kärleken.

Foto: Karin Vivar

Han hade nyligen skaffat Facebook, mest för att hans syskobarn tjatat på honom om det.

– Jag hade tidigare kallat det för vuxendagis och jag kände mig vilse i den digitala världen.

När vänförfrågan från Helena dök upp blev han minst sagt förvånad. En kvinna som han inte kände ville bli vän med honom, varför?

– Jag trodde först det var en släkting i Växjö som jag inte kände till. Jag forskade kring det och kom snabbt fram till att så var det inte. Men vad sjutton, det fanns inget att förlora.

Därmed tryckte han på acceptera-knappen.

Meddelande från okänd kvinna

Ungefär samtidigt kom Helena på att den här mannen måste ha tyckt det kändes konstigt att få ett meddelande från en okänd kvinna. Hon var tvungen att förklara sig. Så hon skrev i ett Messenger: ”Tjing! Tänkte bara skriva några rader varför jag addat dig på FB. Jag letade efter en gammal klasskompis med samma namn och hittade dig istället ha ha. Tyckte du såg trevlig ut. Har ju ingen aning om vem du är eller ditt civilstånd etc. Själv är jag skild sedan 3 år tillbaka och har 2 vuxna barn. Söker förstås någon att dela livet med så småningom men hatar nätdejting. Kul att du svarade på min vänförfrågan. Fortsatt trevlig helg.”

– När jag tryckt i väg meddelandet kom jag på mig själv med att det jag skrivit var ju som en kontaktannons, skrattar Helena.

När det plingade till var Magnus på släktkalas. Han läste meddelandet och tvekade att svara. Då ryckte systerdottern Alva in och hjälpte till.

–Jag formulerade ett svar där jag bland annat skrev att vi kunde ses över en kopp kaffe om hon önskade.

Bestämde träff på kafé

Det tyckte Helena lät som en bra idé och de bestämde sig för att ses kommande lördag.

När Magnus tittade på Helenas Facebook-profil blev han både förvånad och misstänksam.

– Hon såg bra ut och hade massvis med vänner, varför var hon inte upptagen? Var det något konstigt med henne?

Kvällen innan de skulle träffas hade Magnus fest tillsammans med några arbetskamrater. Han berättade om sin ”blind date” dagen efter.

Kompisarna blev oroliga, de varnade för att det kunde vara en fälla, han kunde bli nedslagen och rånad, eller ännu värre.

– Men jag såg de bara som en trevlig utflykt, skrattar Magnus.

Han och Helena hade bestämt att de skulle träffas på ett kafé i centrala Växjö. Men det ångrade Helena när Magnus var på väg och ringde honom.

– Det skulle ge sig direkt om jag var intresserad eller inte, och att då sitta på ett café med en man jag bara vill bli av med skulle kännas obekvämt. Nä, mötet fick bli hemma hos mig, en fika sedan tack och hej om det kändes helt fel.

Kändes rätt direkt

Magnus hade införskaffat en röd ros och doftljus och det var med en pirrande känsla i kroppen han ringde på Helenas dörr. När hon öppnade sköljde lyckan över honom.

Magnus och Helena gifte sig 1,5 år efter första träffen.

Foto: Karin Vivar

– Det här var kvinnan i mitt liv, det kändes direkt!

Under fikat fick även Helena exakt den känslan och då var det bara att köra vidare.

Några timmar senare satt de på en restaurang i Växjö och firade sin nyvunna kärlek. Det var också där som de pussades första gången.

Och Magnus kunde ge lugnande besked till de oroliga arbetskamraterna som messade honom. Det enda som hänt var att han träffats av Amors pilar rakt i hjärtat…

När Magnus lämnade Växjö på söndagseftermiddagen var det som han svävade på små lätta moln. Den trasiga själen var på väg att läka ihop och mitt i decembermörkret var det bara ljus och glädje i hans inre.

Sedan hände allting i rasande fart. När Magnus fyllde år ett par veckor senare hade Helena köpt två biljetter till en konsert med Per Gessle i augusti kommande år.

– Det var min signal för att visa att jag var säker på mina känslor, att det skulle bli vi två, säger hon.

Förlovade sig – och gifte sig

Bara en dryg månad efter att de träffats växlade de förlovningsringar på Kosta Boda Art Hotel.

När detta lades ut på Facebook var det många i omgivningen som blev chockade.

– Varför vänta när allt kändes så rätt, säger de nu drygt fyra år senare.

Den nionde juni 2018, drygt ett och ett halvt halvår efter att Helena och Magnus träffats, gifte de sig i Mörrums kyrka.

Skapa dejtingprofil – 5 tips

Det är viktigt att skapa rätt dejtingprofil när du letar efter ny livskamrat på nätet. Du ska självklart göra dig så intressant som möjligt, utan att överdriva och absolut inte ljuga. Här följer fem konkreta tips:

 1. Profilbilden: Att söka kontakt utan profilbild är näst intill lönlöst, för de flesta vill se vem de pratar med innan de tar första steget. Be någon ta en bild på dig i en naturlig position där du visar upp dig själv från din bästa sida. Selfies framför spegeln eller spektakulära festbilder rekommenderas lika lite som bild på husdjur eller bil.
 2. Ärlighet: Försök inte framstå som yngre, smalare eller på något annat sätt som inte ger den rätta bilden av dig. Nä lögnen avslöjas framstår du som skrytsam skojare. Ärlighet vara längst och att avslöja sina brister visar på öppenhet och att man bjuda på sig själv, vilket ofta uppskattas.
 3. Ställ inte för höga krav: Om du inte får några svar på din kontaktannons kan det bero på att du skrämt bort de som varit intresserade genom att ställa för höga och orealistiska krav. Skriv egenskaper, drag och hobbys som du skulle vilja att din framtida partner har, men inget och krav på inkomst eller specifikt utseende.
 4. Rätt användarnamn: Se till att användarmanet är intressant och associerar till något som är positivt och lockande. Att välja spektakulära användarnamn som sticker ut kan leda till att partners som inte alls matchar dig hör av sig.
 5. Framhäv dina intressen: Var inte för svepande när du beskriver dina intressen, till exempel ”att läsa” eller ”att lyssna på musik”. Var konkret och beskriv dem på ett mer intressant sätt. Skriv om en författare som du är fascinerad av eller en konsert satt avtryck på dig. Det låter mer inbjudande för den som läser din kontaktannons.

Källa: www.dejtingexperter.se

De var dock överens om att fortsätta bo på var sitt håll. Magnus ville bo kvar i Mörrum eftersom han har sina barn varannan vecka. Helena hade utflugna barn, men ville ändå fortfarande bo kvar i Växjö.

– Dels hade jag ett bra arbete som barnsjuksköterska på sjukhuset i Växjö och var inte beredd att pendla. Dels ville jag vara försiktig med att klampa in som extramamma åt Magnus barn. Men jag ville ändå att vi skulle vara gifta eftersom det var symbolen för att vi hör ihop.

Flyttade ihop

Slumpen gav dem hjälp att flytta ihop. Det blev en tjänst ledig som barnsjuksköterska på sjukhuset i Karlshamn, en knapp mil från Mörrum. Helena sökte och fick tjänsten. Våren 2020 flyttade hon in hos Magnus.

– Det har ändå varit bra att få den här förberedelsetiden innan vi flyttade ihop. Det är mycket som ska fungera, inte minst med tanke på att Magnus har tonårsbarn som bor hemma. Jag är noga med att inte gå in i rollen som extramamma, betonar Helena.

Paret är i dag lika lyckliga som när de träffades och Magnus poängterar ofta vilken tur han haft som fann nålen i höstacken.

– Ingenting kunde ha blivit bättre, sammanfattar paret sin kärlek.

Och även om inte Helena tycker om nätdejting och Magnus tyckte Facebook var vuxendagis så var det i den digitala världen som de fann kärleken…

Hitta bästa dejtingsajten för dig!

Internetsajten dejtingexperter.se har rankat Sveriges fem bästa dejtingsidor 2020:

 1. Elitsinglar: Bäst för professionella och välutbildade singlar. Idealålder: 25-50 år.
 2. eDarling: Fokuserat på att skapa framgångsrika, långsiktiga relationer för mogna singlar. Idealålder: 45 plus.
 3. match.com: Bästa dejtingsajten med mycket hög framgång bland användare. Idealålder: 25-50 år.
 4. be2: Väldigt stor dejtingsajt med en unik framgångsgarant. Idealålder: 20-40 år.
 5. Singles 50: Toppsajt för mogna singlar som söker sällskap och kärlek. Mer än 80 000 singlar från Sverige. Idealålder: 50 +

Andra populära dejtingsidor på nätet:

Tinder: Tog världen med storm och gjorde appdejtandet till en grej! Stort urval i de flesta åldrar och områden. Går att koppla till Spotify och Instagram.

Mötesplatsen.se: Här kommer du snabbt i kontakt med tusentals singlar som du kan prata och umgås med. På Mötesplatsen.se kan du skicka meddelanden och se hur väl du matchar mot andra singlar. Alla bilder och profiler granskas manuellt.

Utvald läsning