Her House hjälper kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Journalisten och mediaprofilen Ann Söderlund har varit en av förgrundsfigurerna i fajten för kvinnor och barns utsatthet i coronapandemin.

För världen över larmas det om det ökade våldet när familjer lever i isolering och pressen ökar. Många blir arbetslösa, förlorar närstående och känner djup oro, samtidigt som våra ”vanliga” ventiler stängs igen. Allt fler tar till alkohol för att döva ångesten och frustrationen – och risken för både psykisk och fysisk misshandel ökar. Mitt i detta tvingas många barn tillbringa allt mer tid hemma, och samhällets insyn och stöd minskar. Behovet av en tryggare plats och säkra, tillfälliga boenden eskalerar i hög grad.

Våldet ökar i coronakarantän

– Det är orealistiskt att tro att hemmet är en trygg plats för kvinnor och barn. Våld i nära relationer ökar i coronakarantän. Så är det i Sverige och så är det i resten av världen. Vi kunde inte bara sitta och vänta på statistiken. Vi skapade en kampanj och en stiftelse, skriver Ann Söderlund på Instagram.

Erbjuder kvinnor och barn skydd i tomma hotellrum

För att uppmärksamma frågan på en så bred front som möjligt har Ann Söderlund därför tillsammans med Mathilda Lundin, Lovisa Löwenborg och Malin Hörberg på kort tid initierat projektet Her House. Tillsammans med Nordic Choice hotel kan man erbjuda boenden när kvinnojourerna är överfulla och i städer där det saknas skyddade boenden. Ett klockrent sätt att utnyttja alla de hotellrum som just nu står tomma.

– Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnet-runt öppet hotell ger, säger Christian Lundén, projektansvarig på Nordic Choice hotels i ett pressmeddelande.

Fler aktörer behövs för långsiktiga insatser

Men det krävs mer än så. Med kampanjen #herchoice uppmanar stiftelsen även andra aktörer att stötta genom att bidra med kunskap och pengar under pågående kris. Och självklart, att få oss alla att vara extra uppmärksamma och våga ha civilkurage nog att ingripa när vi misstänker att något inte står rätt till. 

För att finansiera initiativet med #herchoice och möjliggöra så stora insatser som möjligt har man startat både digitala och fysiska insamlingskampanjer. Målsättningen är att skapa en trygghet för kvinnor och barn som inte enbart sträcker sig under de närmaste månaderna utan som har ett längre perspektiv.

Vill du vara med och stötta projektet? Läs mer på Her House.

Foto: Evelina Vargamo

LÄS MER:

Pia misshandlades i fem år: Corona blir ett smörgåsbord för våldsamma män

Fem saker du kan göra för att hjälpa andra i coronatider

7 kända kvinnor som utsatts för misshandel – här är deras egna ord

Dela på: