Hemligheten som får din relation att hålla (nej, det är inte kärlek)

så får du relationen att hålla
5 tecken på att du ha träffat den rätta
Slå på ljud

Du kanske har varit med om att du blivit kär men att känslan av förälskelse så småningom svalnar och till slut dör ut? Kanske har du också varit med om att kärleken inte räcker till, även fast du älskat personen så har ni helt enkelt inte fått till det i längden.

För hur kära vi än är i någon vi möter så är det inte säkert att det räcker för att hålla ihop en kärleksrelation, enligt psykolog Jeffrey Bernstein hos Psychology Today.

Det här är kanske viktigare än kärlek

Han menar att det finns något som är viktigare än kärlek i en relation – och det handlar om att förstå sin partner. Gör vi inte det så kommer vi istället få  svårt att bygga ärliga och hälsosamma relationer.

Bernstein säger till exempel att många som går isär inte gör det för att de inte längre älskade varandra, utan för att de helt enkelt inte förstår varandra. Och förstår vi inte varandra så skapas frågetecken som får oss att inte känna oss trygga i relationen.

Vi behöver empati för att förstå varandra

För att förstå varandra så behöver man empati, det är enligt psykologen vad förståelse grundar sig i. Att vi är medvetna om vad personerna vi älskar tänker, känner och tycker – och att vi kan ta in det, och ta hänsyn till det. Även om vi inte tycker lika.

Att försöka sätta sig in i hur sin partner egentligen upplever saker, och faktiskt kunna relatera till det, gör att vi kan förstå varför hen gör som hen gör. När vi kan lyssna, och verkligen relatera till vad vår partner tänker och upplever så får vi betydligt lättare att möta hens behov. Inte minst i konflikter. Kan vi ta in, och förstå, varför vår partner reagerar som hen gör så blir det lättare att komma vidare tillsammans.

Bernstein menar att ju mer empati vi har, desto starkare och mer hälsosam kärleksrelation kan vi ha. Men att om vi älskar utan att förstå så kommer det bli svårt att hålla ihop.

Vad vi kan försöka tänka på

Hur går man då tillväga om man vill träna på det här? Nyckeln ska då vara att först fokusera på att lära sig lyssna för att förstå. Inte lyssna för att svara. Ofta fokuserar vi på att ha rätt istället för att lyssna.

Vi kan också behöva träna på tillit, respekt och engagemang. Alla vill vi bli sedda, hörda och förstådda i ett förhållande.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

7 enkla småsaker som kan stärka er kärleksrelation

5 ovanor som kan förstöra er relation

Quiz: Har ni en sund kärleksrelation?

Utvald läsning