Hemliga affärer kan förstöra ditt förhållande – men inte på det sätt du tror

29 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Få accepterar otrohet i förhållande, men otrohet behöver inte bara handla om sex eller känslor, den kan även vara ekonomisk. Att hemlighålla ekonomiska beslut kan skada relationen och i värsta fall sluta i separation, menar experter.
Annons

Pengar och ekonomi är den vanligaste orsaken till bråk i ett förhållande. Ekonomisk otrohet i ett förhållande är inte heller ovanligt, visar flera studier. Ekonomisk otrohet omfattar bland annat hemliga inköp, att man undanhåller hur stora skulder man har eller har ett kontokort som man inte berättar om för sin partner.

I en amerikansk studie från 2016 berättade 42 procent att de på något sätt varit ekonomiskt otrogna gentemot sin partner. 75 procent av dem ansåg dessutom att otroheten hade påverkat deras relation. Enligt en ny undersökning från creditcards.com är det uppemot 12 miljoner amerikaner som håller ett konto eller kreditkort hemligt för sin partner.

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

Recept.se Nyhetsbrev

– Ekonomisk otrohet sårar oavsett hur stort eller litet det är. Att gömma eller ljuga om små summor pengar kan skada ett förhållande lika effektivt som ett stort bedrägeri, säger Ted Beck, vd för National Endowment for Financial Education, en ideell stiftelse som arbetar för finansiell kunskap, i ett pressmeddelande om studien.

Annons

Ekonomisk otrohet resulterar i ett sviket förtroende som kan ta tid och vara svårt att bygga upp igen, precis som vid emotionell och sexuell otrohet. Ted Becks råd är att ta upp frågan varsamt och att båda parter måste erkänna och acceptera det som hänt samt vara medvetna om att det tar tid att återställa förtroendet.

Foto: Shutterstock

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Vanligaste anledningarna till skilsmässa

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons