Hemliga affärer kan förstöra ditt förhållande – men inte på det sätt du tror

Pengar och ekonomi är den vanligaste orsaken till bråk i ett förhållande. Ekonomisk otrohet i ett förhållande är inte heller ovanligt, visar flera studier. Ekonomisk otrohet omfattar bland annat hemliga inköp, att man undanhåller hur stora skulder man har eller har ett kontokort som man inte berättar om för sin partner.

I en amerikansk studie från 2016 berättade 42 procent att de på något sätt varit ekonomiskt otrogna gentemot sin partner. 75 procent av dem ansåg dessutom att otroheten hade påverkat deras relation. Enligt en ny undersökning från creditcards.com är det uppemot 12 miljoner amerikaner som håller ett konto eller kreditkort hemligt för sin partner.

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

– Ekonomisk otrohet sårar oavsett hur stort eller litet det är. Att gömma eller ljuga om små summor pengar kan skada ett förhållande lika effektivt som ett stort bedrägeri, säger Ted Beck, vd för National Endowment for Financial Education, en ideell stiftelse som arbetar för finansiell kunskap, i ett pressmeddelande om studien.

Ekonomisk otrohet resulterar i ett sviket förtroende som kan ta tid och vara svårt att bygga upp igen, precis som vid emotionell och sexuell otrohet. Ted Becks råd är att ta upp frågan varsamt och att båda parter måste erkänna och acceptera det som hänt samt vara medvetna om att det tar tid att återställa förtroendet.

Foto: Shutterstock

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Vanligaste anledningarna till skilsmässa

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Utvald läsning