Hejdå semestergräl – så hanterar du bråket!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi har bett psykologen Liria Ortiz lösa de vanligaste konflikthärdarna med hjälp av den omtalade ACT-metoden. Läs, och lär dig tackla trasslet med hjälp av acceptans du också!

Sommarplåga: Gnällspikar, martyrer och nejsägare

Din truliga tonåring vill inte göra något alls. Din svåger klagar ständigt på sitt onda knä eller vädret, eller båda. Gamla svärfar tycker att han är äldst och därmed har monopol på tv:n. Och din mamma spelar martyr och tycker att hon får göra allt – men vägrar låta någon annan göra något.

Läs även: Därför bråkar ni – egentligen

Psykologens råd:

Förvänta dig inte att ”nu ska vi alla ha det bra ihop”. Det är borde-tänkande. Acceptera i stället att gnällspiken finns, men ge henne ingen uppmärksamhet. Säg inte emot, läs tidningen i stället. Den som klagar förväntar sig gemenskap, medlidande och medhåll. Om du ignorerar det kommer personen först att förstärka sitt beteende, och sedan kommer reaktionen: ilska…

Eller så börjar hon prata om andra saker, till din förvåning. Agera i den riktning som ger dig vad du behöver, exempelvis lugn och ro. Fråga dig: Hur kan jag ha en bra semester, trots mamma, svärfar och så vidare. Tänk: De är här en begränsad tid. Ta pauser, skapa stunder för dig själv som du kan njuta av: bada, sola, läs. Och måste ni ens träffas just nu? Påminn dig att du inte måste semestra med dem, du väljer att göra det.

Läs även: 5 bråk eller diskussioner som även lyckliga par har

AV: Monika Brannäs

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: