RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Är din kompis en energitjuv? Här är härskarteknikerna du ska se upp för i en vänskap

29 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
Vänner som kramas
En kompis som avbryter eller skrattar åt dig? Nej, det är nog ingen riktig vän! Här är fem härskartekniker att se upp för i en vänskap – och tipsen på hur du hanterar dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Här är 5 härskartekniker att se upp förBrand logo
TV: Här är 5 härskartekniker att se upp för

Vänner är bland det viktigaste vi har i livet och det är viktigt att vårda vänskapen. Ett telefonsamtal, omtänksamt sms, en snabb kaffe efter jobbet eller en härlig promenad – det behöver inte var krångligare än så för att hålla vänskapen vid liv. Men många har nog också den vännen som egentligen borde dumpats för längesen. För att kännas dränerad efter ett telefonsamtal, eller förlöjligad inför andra under en AW, är inte rätt någonstans! Härskarteknik kan ske både medvetet och omedvetet och finns överallt – på jobbet, på sociala medier och ja... kanske till och med i en vänskap.

Här är fem härskartekniker att se upp för hos en vän – och tipsen på hur du bäst hanterar dem (om vänskapen är värd att räddas).

Annons

Alla blir bjudna, utom du: uteslutningsmetoden

Planeras det en AW, sommarfest eller biobesök inom kompisgänget, men du är inte en del av planerna? Det är inte okej! Uteslutningsmetoden kan också handla om att du glöms bort i konversationer, att dina vänner bara pratar internskämt med varandra, eller att du inte får möjlighet att framföra dina ord, tankar och åsikter i ett samtalsämne.

Ge svar på tal: "Vad roligt att ni verkar ha så mycket att prata om, men jag kan tyvärr inte relatera till något ni säger" eller "Jag såg att ni var ute på en AW, vad är anledningen att jag inte blev tillfrågad?". Det krävs mycket mod att säga orden, men så fort du framfört dina åsikter kommer det kännas lättare och förhoppningsvis kommer din vän att ha fått en tankeställare.

Dr. Zoe Hart och Lemon Breeland i Hart of Dixie.
Lemon Breeland använder sig ofta av härskartekniker när hon pratar med Dr. Zoe Hart.

Pratar åt dig: osynliggörande

Brukar din vän avbryta, prata över ditt huvud eller helt enkelt låtsas som att du inte finns? Vi kan alla komma överens om att det är en väldigt ocharmig egenskap hos en person – men också en väldigt vanlig härskarteknik. Ingen vill känna sig osedd och att din kompis tar upp telefonen när du börjar prata är inte okej!

Annons

Ge svar på tal: "Precis som jag sa, menar du?" eller "Jag kan berätta själv." är några meningar som direkt ger svar på tal. Det kan ta emot, men det är inte du som kommer att se dum ut, utan garanterat din vän.

Skrattar åt dig, inte med dig: förlöjligande

Alla har relationer har sin jargong och många har ironi, men att ha en vän som gör narr av dig inför andra eller himlar med ögonen när du säger något är inte roligt.

Ge svar på tal: "Vad roligt att du tycker att jag är så rolig", eller ett enkelt "Det är varken snällt eller roligt att du gör narr av mig", kommer (förhoppningsvis) att ge din vän en tankeställare.

Ger dig dåligt samvete: påförande av skuld och skam/martyrmetoden

Påförande av skuld och skam är en vanlig härskarteknik som går ut på att den drabbade ska känna oförtjänt dåligt samvete. Kanske har du en vän som trycker på att du aldrig hör av dig (fast så inte är fallet), eller får dig att känna dig otillräcklig. Det är inte allt för ovanligt att personen i fråga spelar martyr för att du ska tycka synd om personen.

Annons

Ge svar på tal: "Jag känner inte att det du säger stämmer" eller "Jag uppskattar att du säger vad du tycker, men jag känner inte att det stämmer in med hur det faktiskt är". Det går aldrig att ifrågasätta någons känslor och en riktig vän ska ta dina känslor på allvar.

Susan Mayer och Edie i Desperate Housewives.
Edie Britts karaktär är känd för att vara en riktig översittare.

"Jag vet bäst": hierarkimetoden

Hierarkimetoden finns överallt och förekommer främst på arbetsplatser, men kan såklart även finnas i vänskapsrelationer. Härskartekniken handlar om att avsändaren trycker på att hen har en högre rang än mottagaren. Det kan vara genom att trycka på utbildning, yrke eller bakgrund. Och att hela tiden bli förlöjligad av en vän som anser sig vara bättre, är allt annat än roligt!

Ge svar på tal: "Jag är väl medveten om att du jobbar på XXX" eller "Jag visste inte att utbildning spelar roll i det vi pratar om nu" kan vara svårt att säga till någon som tror sig veta bäst, men det är viktigt att vända på steken och ställa en motfråga. Ja, en människa med vett och etikett kommer att känna sig dum!

Foto: TT

Artikelinspo: Roks och Snacka snyggt!

Annons