RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

8 tecken: Har du en osund relation till kärlek?

07 apr, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Alla vill vi ha äkta kärlek och den trygga känslan av att vara djupt älskad av någon. Men när går viljan och längtan över till en osund relation till kärlek? Här är 8 tecken som du bör ta på allvar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att blanda ihop kärleken till en person och kärleken till kärlek är inte helt ovanligt. Här listar vi 8 tecken på att det är ditt förhållande till kärlek – och inte nödvändigtvis till din partner – som är problemet. Expert bakom svaren är Anna Lindgren, diplomerad psykosyntesterapeut och parterapeut.

1. Din relation till dina föräldrar är komplicerad

Hur du upplevde kärlek när du var barn påverkar hur du ser på kärlek som vuxen. Fick du mycket kärlek av dina föräldrar eller kände du ett prestationskrav för att förtjäna deras uppskattning? Börja att analysera dig själv och de relationer som har definierat dig under din uppväxt och försök se mönster du följer än idag. Kanske kan du behöva professionellt stöd för att bearbeta detta och var i så fall inte rädd för att be om det.

2. Du är bara lycklig när du är i ett förhållande med någon

Att föredra att vara i ett förhållande framför att leva singelliv är givetvis helt okej. Men om du bara känner dig lycklig när du är tillsammans med någon och tycker det är omöjligt att hitta lycka som singel är det ett uppenbart tecken på att du har en osund relation till kärlek. Att tycka om dig själv är en förutsättning för att ha en god partnerrelation och kanske behöver du utveckla din egen trygghet innan du söker efter nästa partner.

Annons

3. Du ägnar större delen av din tid till att hitta en kärlekspartner

Att dejta kan, och bör, vara en rolig aktivitet att ägna sig åt – men om dejtandet tar över din vardag är det ett varningstecken. Speciellt om du går på dejter flera gånger i veckan utan att egentligen vara sugen på det eller får nästintill abstinens om du inte har använt Tinder på en halvtimme.

4. Du väljer någon som du inte blir lycklig av

Väljer du alltid ”fel”? Människor som gör att du mår dåligt och som du i efterhand har insett att hen inte varit bra för dig? Ett tecken på att din relation till kärlek är osund är när du väljer att gärna gå in i relationer utan att varken tänka eller känna efter. Eftersom du så gärna vill vara i ett förhållande sänker du gradvis dina förväntningar och väljer då en person som du inte mår bra av. Alla förtjänar att vara lyckliga, kom ihåg det.

5. Du glömmer ständigt bort dig själv

Spelar din partners lycka större roll än din egen? Gör du allt för att tillfredsställa din partner? Kompromissar du med egna värderingar och intressen? I en relation anpassar man sig efter varandra men om det bara är du som gör det är det inte sunt. Glöm inte bort dig själv i jakten på ett lyckligt förhållande!

Annons

6. …och även dina vänner

I början av ett förhållande är det helt normalt att du får mindre tid för dina vänner. Men efter en tid är det dags att även vårda dina vänskapsrelationer. Är du en person som överger dina vänner så fort du inleder en romantisk relation med någon? Har dina vänner klagat på detta tidigare? Be om ett ärligt svar från dina nära och ta deras ord på allvar. Är du villig att ta konsekvenserna av att aldrig prioritera dem?

7. Du är den av er som driver relationen framåt

Hur är du som ny i en relation? Är du personen som alltid tar upp monogami före den andra, säger du ”jag älskar dig” och diskuterar framtiden trots att din partner inte visat signaler på att hen är redo? En relation ska inte skyndas fram. Ta det lugnt, stressa inte och njut av att vara där ni är nu. Vi är alla olika och vill gå in i ett förhållande olika snabbt – vissa behöver mer bekräftelse tidigt medan andra vill ta det lugnt.

Annons

8. Du tror inte att någon kan älska dig för den du är

Den vanligaste orsaken till att man har en osund relation till kärlek är att man är rädd för att aldrig hitta äkta kärlek och träffa någon som älskar en för den man är. Alla har vi olika rädslor när det gäller kärlek och det är helt naturligt. Men har du under en längre tid haft tankar likt dessa och som hindrar dig från att hitta äkta kärlek är det dags att ta reda på varför du känner som du gör. Kanske är det dags att ta professionell hjälp?

Källa Expressen

Foto: Shutterstock

Läs mer:

7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

Därför är kärlek bästa medicinen

10 viktiga steg till en lycklig relation

Annons