RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Här är vardagsrutinerna som kan förstöra ditt förhållande

03 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Var det verkligen nödvändigt att börja bråka om disken i dag igen, eller kunde du ha stannat upp och lyssnat på din partner i stället? Här listar vi tre vanliga ovanor som kan stjäla onödig energi ur en relation – men som även är lätta att ändra på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är lätt att vardagen rullar på och att man låter kärleken hamna lite i skymundan under vissa perioder i livet. Den mänskliga faktorn gör helt enkelt att vi inte alltid kan vara på topp. Samma sak gäller även i relationen till din partner, det går upp och ner.

Men det finns några saker som lätt kan bli till vanliga ovanor i en relation – som kanske egentligen är lätta att undvika. Vi har tagit hjälp av relationsexperten Charlotte Sander för att identifiera några vanliga relationstjuvar, som lätt kan stjäla onödig energi från dig och din partner och hur ni kan göra för att undvika dem.

Vanliga ovanor i en relation

1. Respekten tonas ut

Alla tycker och tänker olika, vilket gör att en situation kan uppfattas på olika sätt beroende på vem som upplever den. Detta är något som man alltid bör ha i åtanke, inte minst i en kärleksrelation. Kom därför ihåg att respektera både dina och din partners känslor. Alla har rätt till att tycka och tänka som de vill och det finns nästan alltid två sidor av en historia.

Annons

Försök därför att förklara hur du känner utan att förminska, eller försöka ändra, på din partners känslor så att de ska stämma överens med dina egna. Ibland är det okej att samsas om att vara osams.

– Något som lätt kan bli en dålig vana är när man inte respekterar varandras upplevelser utan går in och ska korrigera, säger Charlotte.

2. Relationen har blivit en maktkamp

Något som heller inte är hälsosamt i en relationen är när man hamnar i ett läge där det inte finns något mellanting. Ni har då hamnat i en ond cirkel, där en situation eller händelse helt enkelt alltid måste vara antingen rätt eller fel – någon måste vinna.

Då är det återigen viktigt att komma ihåg att alla har rätt till sina egna åsikter och i stället hitta en balans där båda två får komma till tals. Försök att lösa problemet tillsammans! Det är lättare att tävla som ett team än som två motståndare till varandra.

– En dålig vana kan vara att det helt enkelt bildas en maktkamp i relationen, säger hon.

Annons

3. Det sista ordet är viktigare än allt

En sista dålig ovana kan vara att man helt enkelt inte är beredd på att lyssna ordentligt på sin partner. Att vinna en argumentation och att få ha allt på sitt sätt blir helt plötsligt det viktigaste, oavsett vad det handlar om. Om du lätt fastnar på din kant måste du tänka efter och inse vad som är viktigast; att alltid ha rätt och vara ensam eller att kompromissa i en relation med din partner?

– En vanlig ovana kan vara att man inte är beredd på att förhandla och hellre har rätt än att vara i en relation, säger Charlotte.

Känner du igen dig i en eller flera av dessa vanliga ovanor? Då kan det vara dags att sätta dig ner och tänka efter. Finns det någon grund till varför du gör som du gör eller varför ni har hamnat där ni befinner er? Är det kanske något helt annat som ligger till grund för dina känslor eller har ni helt enkelt hamnat i en ond cirkel.

När du har identifierat vad du själv känner är det dags att prata med din partner, så att ni tillsammans kan komma överens om hur ni tar er vidare.

Relationsexperten svarar
Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Därför känner du dig uttråkad i ditt förhållande

Terapeuter: Mobilen hotar sexlivet och förstör kärleken

Därför följer vi gamla kärleksmönster – även i nya relationer

Bildkälla: TT/IBL

 

Annons