RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Håller ni på att växa ifrån varandra? Här är 8 varningssignaler

07 aug, 2017 
AvNanna von Knorring
Allt fler bråk, brusten tillit och likgiltiga känslor. Det finns många subtila varningssignaler som kan skvallra om en svalnad kärlek. Här följer åtta tecken på att ni håller på att växa ifrån varandra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kärlek varar inte alltid för evigt. Ibland tar ett förhållande slut när en partner är otrogen, ibland på grund av ett bråk och ofta på grund av att två personer växer ifrån varandra och helt enkelt slutar vara kära.

Det är normalt att ett förhållande går i perioder. Ibland är ni mer förälskade, medan ni ibland tar mer distans och är för er själva. En lång period av det senare kan dock innebära att ni helt enkelt håller på att växa ifrån varandra. Det går att hitta tillbaka till varandra, ibland kan par göra det själva och många tar hjälp av en parterapeut för att få rätsida på förhållandet. För vissa är det dock bättre att gå separata vägar i livet.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Här är åtta tecken på att du och din partner kan hålla på att växa ifrån varandra:

1. Ni kritiserar varandra

En partner ska stötta, ge råd och uppskattning. Om ni kritiserar för att såra och konstant skyller på varandra, kan det skapa ett mönster som gör att ni båda automatiskt går i försvarsställning. Genom att trycka ner varandra skadar ni på sikt tilliten i ert förhållande.

Annons

2. Ni kommunicerar inte

En sund relation kräver kommunikation och om ni håller på att växa ifrån varandra är chansen stor att er kommunikation försämrats. Kommunikation innebär inte bara att prata, utan även att kunna lyssna och ta till sig utan att tvinga på den andra sina egna åsikter.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

3. Ni är inte intima med varandra

Ett tecken på att ni håller på att växa ifrån varandra är att ni slutar vara intima varandra. Det handlar inte bara om att ni slutar ha sex eller har det mer och mer sällan, utan även kramar, kyssar och beröring i vardagen minskar.

4. Ni litar inte på varandra

En sund relation präglas av tillit. Om ert förhållande kantas av osäkerhet och avundsjuka kommer ni ha svårt att lita på varandra och upprätthålla en fungerande relation.

5. Ni spenderar mer tid för er själva

Ni undviker varandra och om ni är hemma samtidigt är ni för er själva istället för att umgås. Ni är avlägsna både fysiskt och mentalt, eftersom kärleken mellan er svalnat.

Annons

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

6. Ni bråkar allt mer

Om ni är missnöjda i ert förhållande kan antalet bråk öka eftersom ni tar ut er frustration och ert missnöje på varandra. Sätt er ner och ha en lång, ärlig diskussion om vad ni egentligen stör er på för att undvika meningslösa bråk och sårade känslor.

7. Du bryr dig inte längre

Dina känslor gentemot din partner är likgiltiga. Saker din partner gör som förr gjorde dig glad gör dig snarare irriterad nu. ”Människor tror det är dåligt att bråka, men likgiltighet är värre”, säger psykoanalytikern Claudia Luiz till Bustle.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

8. Ni pratar inte längre om framtiden

Det behöver inte handla om milstolpar som giftermål, barn och att flytta ihop. För er kan det bli svårare och svårare att planera mindre saker ihop, som exempelvis en semesterresa eller en helg tillsammans bara ni två.

Känner du igen er? Det behöver inte betyda att förhållandet kommer ta slut. Prata och var ärliga med varandra för att på bästa sätt kunna jobba på er relation tillsammans.

Källor: Bustle, Psychology Today   Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Så vet du om relationen kommer att hålla

Förbättra er relation

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons