11 saker vi har lärt oss av Kärleksrådets analyser i GVFÖ

Kärleksrådet i GVFÖ

Under de fyra veckor paren i Gift vid första ögonkastet hinner vara gifta innan det är dags att ta beslut om huruvida de ska fortsätta tillsammans hinner de genomgå många vanliga faser och relationsproblem.

Tack vare eftersnacket Kärleksrådet får vi tittare ett nytt forum för att analysera parens med- och motgångar tillsammans med Helle Schunnesson, psykoterapeuten Maria Farm, psykologen Fredric Bohm och sexologen Kalle Norwald. Här är några tankar och påminnelser som många skulle må bra av att ta med sig i sina egna relationer.

1:06

Efter reklamen: 7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"

(1:06)

Slå på ljud

1. Våga ta av avvisningsrustningen

Säsongen börjar med seriens hittills mest snopna dumpning, då Bodil avvisar Hans redan innan de träffats. Nu ångrar hon ju sig förvisso, och i Bodils fall grundar sig reaktionen på hennes tidigare erfarenheter och inte på Hans.

Men, det för ändå tankarna till dagens dejtingklimat, där man bliv bortswipad på löpande band och en dejt kan kännas som en anställningsintervju. Experterna tipsar om att ändå våga satsa av sig själv och inte se avvisningar som en för hård bedömning av en själv, utan mer som en del av processen.

2. Våga ge känslorna tid

Acceptera att vi måste stanna upp och träffa någon längre än vi kanske tror – ge en potentiell partner mer än en chans. Det går inte alltid så fort i det känslomässige gensvaret som vi tänkt oss.

Gift vid första ögonkastet – så gick det sen för paren

3. Attraktion kan växa fram

Det här är inget nytt, men en väl värd påminnelse för många. Attraktion är inte svart eller vitt. Förvänta dig inte att man måste få aha-upplevelse när man ser någon. Hittar du något som du blir nyfiken på är det en bra start.

4. Gå ifrån ”men” till ”och”

Många gånger diskvalificerar vi någon på väldigt ytliga grunder. Maria Farm tipsar om att istället försöka omfamna det komplexa. Testa att ändra din egen approach från exempelvis:

”Jag vill jättegärna dejta dig MEN du har fula strumpor” till ”Jag vill jättegärna dejta dig OCH du har fula strumpor”

5. De där perfekta paren där allting klickar finns inte i verkliga världen

...utan bara på film. Är det lätt i början dyker problemen upp senare. Det är inte en fråga om OM de ska göra det, utan när, påminner Kalle Norwald.

6. Det största hindret är ofta du själv

Många gånger är det största hindret faktiskt ens eget sätt att relatera till saker. Våga gå utanför normen och möta en annan version av dig själv.

Gift vid första ögonkastet 2022: Här är årets alla deltagare

7. Respektera dina egna gränser, även i en relation

I Kärleksrådet kommer ämnet på tal apropå Märta och Axel, men det här gäller även i etablerade relationer. Känns något inte bra, gör det inte. Du är inte skyldig någonting.

8. Kärlek är inte en pusselbit som saknas

Vänta dig inte att en annan person ska göra ditt liv helt.Ingen kommer heller att vara en perfekt passande pusselbit. Den här metaforen signalerar dessutom att ”du får anpassa dig till mig för att passa in.”

9. Skriv ett kärlekstal från framtiden

I avsnitt 6 tipsar Kalle Jonas och Louise om att skriva ett kärlekstal från deras framtida 25:e bröllopsdag – en fantastisk visualisationsövning! Se framåt i tiden – hur vill du att ert liv ska se ut då? Vad har ni varit med om? Vad gläder dig? Förmedla det till din partner, det kan underlätta massor och ge många ledtrådar till gemensam lycka.

10. Prata om hur man bråkar

När ni är vänner – passa på att analysera era respektive bråkstilar och vilka missförstånd de kan medföra. Lär er sätta mjuka ord på era vassa känslor.

11. Good enough är ofta värt att jobba på

Livet är fullt av gråzoner och problem kommer alltid att komma. Känns det ändå tillräckligt bra, försök att lösa dem tillsammans. Om man däremot inte vill göra den andras liv bättre längre – då är det kanske dags att leta efter lyckan på annat håll.

Se alla avsnitt av Kärleksrådet här.

Foto: SVT