RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Så hanterar du en partner som är en "workaholic"

09 nov, 2021 
En man som arbetar vid en dator
Tycker du att din partner arbetar för mycket och verkar må dåligt? Funderar du på hur du kan prata med din partner om det? Så här säger experten.
Annons
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationenBrand logo
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

Det finns perioder i livet då man behöver arbeta mer och lägga i en extra växel. Men för en del personer blir det ett konstant läge och arbetsdagarna blir alldeles för långa. Som närstående till en person som arbetar för mycket kan det vara tufft att stå vid sidan av och se på. Kanske ser du att din partner prioriterar sitt arbete framför den egna hälsan? Men hur ska man som närstående tänka om ens partner börjar må dåligt över de långa arbetspassen?

Familjeterapeuten Katheryn Perez ger här 4 tips på hur man kan hjälpa sin partner inse att arbetet går ut över hälsan.

1. Prata med din partner om situationen, men anklaga inte

Första tipset kan låta enkelt - prata med din partner om hur du känner. Börja samtalet med att beskriva din upplevelse och var saklig. Berätta att du tycker att din partner arbetar väldigt mycket och att det börjar gå ut över hälsan. Försök att inte vara anklagande, för då kanske din partner börjar försvara sig själv och blir då mindre öppen för att lyssna på vad du säger.

Annons

2. Schemalägg kvalitetstid

Istället för att du ska undra över om din partner är ledig, försök att schemalägga tid där ni kan ses. Det kanske låter lite formellt, men att schemalägga tid för att exempelvis gå ut och äta middag kan skapa bättre gränser mellan arbete och fritid.

Familjeterapeuten Katheryn Perez menar också att för "workaholics" är schemlaläggning av kvalitetstid nödvändigt, eftersom de måste sätta en gräns för hur mycket de kan arbeta.

3. Acceptera begränsningarna för vad du som anhörig kan göra

När du har pratat med din partner och sagt det du vill säga - behöver du acceptera att du inte kan göra mer. Din partner, som arbetar för mycket, måste också vilja förändra sig själv. Det behöver komma inifrån.

Katheryn Perez tycker att man bör ha realistiska förväntningar på en "workaholic" och att det tar tid att förändra ett beteende. Kanske har din partner börjat inse problemet och kämpar med att sätta gränser kring arbetet. Du som anhörig behöver förstå att beteendet inte förändras så snabbt och att du inte kan göra arbetet åt någon annan.

Annons

4. Ta hand om dig själv och sök hjälp utifrån

För att inte du som anhörig ska bli bitter över att din partner är en "workaholic", försök att göra saker för dig själv som du mår bra av. Till exempel kan det vara att hitta på någonting med kompisar. Din partner är en vuxen person som kan ta hand om sig själv. Men om ni vill och behöver, tveka inte att ta hjälp av parrådgivning eller en terapeut. De kan hjälpa er vidare med att lösa problem som ni har svårt att klara på egen hand.

Källa: Huffpost.com

Foto: TT

Annons