RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Lämna din partner eller inte? Fråga dig de här 8 sakerna först

22 aug, 2019 
Har ni vuxit ifrån varandra, har ni slutat göra varandra lyckliga – eller har ni bara tappat gnistan? Går det att laga? Bör ni laga det? Och vill ni laga det? Svaret är inte alltid självklart, men det är (nästan) alltid värt att granska beslutet ut olika synvinklar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att göra slut kan vara något av det svåraste som finns. Framförallt om man fortfarande tycker om sin partner. Tanken på att lämna din bästa vän och allt som är ert gemensamma liv kan hålla dig tillbaka. Men något skaver, och du ser nog ingen annan utväg än att göra slut. Eller? För att vara helt säker på att du gör rätt beslut – fundera över de här åtta sakerna. Svaren borde hjälpa din magkänsla på traven.

1. Är det någon som påverkar mitt beslut?

Har människor i din närhet åsikter om ditt förhållande? På vilket sätt? Är deras åsikter av omtanke för dig eller finns det andra aspekter att ta in?

Eller dagdrömmer du om någon annan? Träffar du någon som får det att pirra på ett sätt du inte känt på länge är det lätt att vilja ha mer av den känslan. Men är gräset verkligen grönare på andra sidan? Kanske, men själva pirret och förälskelsen går över ganska fort – så tänk efter noga innan du gör ditt val.

Annons

2. Är jag fortfarande lycklig?

Även om alla förhållanden har sina utmaningar och tuffa perioder, måste det lyckliga väga upp för det jobbiga i längden. Om ditt förhållande inte ger dig glädje – ofta, är det ett tecken på att ni bör gå skilda vägar.

3. Händer det något speciellt i mitt liv just nu?

Glöm inte att räkna med de övriga bitarna i ditt liv. Har du precis bytt jobb? Har du förlorat någon som stod dig nära? Är någon annan relation i ditt liv jobbig just nu? Reflekteras din stress och frustration på ditt förhållande?

Kanske har dina funderingar på att göra slut ingenting med det här att göra, men det kan vara värt att ta i beaktande innan du tar ett beslut.

4. Har vi samma värderingar?

Har ni bara liknande intressen, eller har ni samma grundläggande syn på livet? Intressen kan ändras, men grundvärderingarna gör det sällan. Om du börjat tveka på ert förhållande kan det bero på att du inser att ni inte är på samma plan ”på riktigt”.

Annons

5. Är det här ett mönster för mig?

Brukar du har svårt att ta dig förbi tröskeln när passionen svalnat? Eller kan du se andra mönster i ditt beteende? Om du ofta repeterar samma beteende bör du fundera på vad det är hos dig som framkallar de här tankarna, egentligen? Är du rädd för att binda dig? Är du rädd för att släppa någon nära inpå? Är du beroende av kicken? Kanske behöver du bearbeta ditt eget beteende snarare än att lämna din partner?

6. Är jag bara uttråkad?

Alla förhållanden går i cykler. Ibland har man tyngre och tråkigare perioder, och det är inget konstigt. Men kanske inte så kul. Försök hitta ny energi i ert förhållande. En ny gemensam hobby, dejta oftare, eller prova något nytt i sängen?

Eller är det inte ditt förhållande som skaver egentligen? Kanske är det bara du som behöver hitta en ny källa till energi, som du sedan kan föra över till ditt förhållande? En ny hobby, börja träna eller träffa dina vänner ute oftare?

Annons

7. Skulle jag önska mitt barn någon som min partner?

Frågan kan låta lite märklig, men faktum är att det är en bra måttstock och reality check. Oavsett om barnet är hypotetiskt eller riktigt, så önskar man bara det bästa för sitt barn – och skulle du vilja att ditt barn spenderade sitt liv med någon som din partner? Är svaret nej är det ett tecken på att du förmodligen är på rätt väg när du funderar på att göra slut.

8. Är det här vad jag vill just nu?

Om du funderar på att göra slut för att du vill vara ensam, stanna upp och fundera över om mer egentid i ditt förhållande skulle lösa problemet, eller om du faktiskt vill vara singel. Ibland kan man tro att förhållandet hindrar en, men ett bra förhållande gör inte det. De kanske bara handlar om att du inte tagit dig tiden att prioritera dig själv tillräckligt mycket? Är förhållandet värt att satsa på i övrigt, så finns det plats för det. Vill du verkligen vara singel? Då ska du göra slut.

Inspirerat av: Bustle

Bildkälla: TT

Läs också:

22 saker som alla par bör göra tillsammans minst en gång i livet

8 enkla saker för mer romantik i vardagen

9 sätt att boosta sexlusten

Annons