Forskning: Här är faktorn som avgör när och om du gifter dig

Vad är det som påverkar giftemål?

I år säger fler par än någonsin ja till varandra här i Sverige – runt 47 000 giftermål äger rum varje år. Men vad är det egentligen som avgör när ett par väljer att gifta sig? Enligt sociologen Patrick Ishizuka vid Cornell University i staten New York är pengar svaret på den frågan – i alla fall om vi ska tro på resultatet han har fått fram i sin nya studie.

I studien, som har genomförts i USA och som därför inte nödvändigtvis behöver återspegla hur det ser ut för svenska par, har forskaren analyserat information från hushållsundersökningar om inkomst och programdeltagande. Resultatet han kom fram till var att pengar har en stor del i om par gifter sig eller inte.

Ekonomin styr både giftemål och skilsmässa

Enligt Ishizuka är det tydligt att par gifter sig först när de tjänar lika mycket som sina gifta kompisar. De flesta vill hinna spara till hus, bil, bröllop och annat de kopplar samman med giftermål – och de som har det svårare ekonomiskt sett väntar ofta med giftermål och om de gifter sig skiljer de sig också i högre utsträckning enligt studien.

– När paren har nått en specifik tröskel för inkomst och tillgångar så är det troligare att de gifter sig. Par som är ekonomiskt missgynnade är dessutom mer benägna att separera, säger Ishizuka om studien enligt Science Daily.

– Giftermål reserveras mer och mer för par som har uppnått en hög ekonomisk standard, fortsätter han.

Ishizuka menade också att forskningens resultat pekar på att pengar också kan vara avgörande när det gäller hur länge ett äktenskap håller – något vi även har sett i tidigare forskning. Det som gör att par håller ihop en längre tid är nämligen att de har lika lön, och det gäller oavsett om paret bor ihop eller har gift sig.

– Jämställdhet tycks ge stabilitet. Jämställdhet i kvinnor och mäns ekonomi kan bidra till att de håller ihop, säger han.

 

Källa: Expressen, Science Daily  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs mer:

 9 saker att göra dagligen – för ett långt äktenskap

Terapeuten: Dessa 4 bokstäver kan rädda ert äktenskap

10 tecken på att ditt äktenskap är dåligt

 

Utvald läsning