Forskning: Förälskelse förändrar hjärnan

Förbättra er relation

Tycker du att det händer konstiga saker i kroppen när du är nykär? Då skulle du bara veta vad som händer i hjärnan…

Med modern teknik kan man faktiskt både se och mäta fysiologiska förändringar i den nyförälskade hjärnan. Och enligt neurologisk forskning är den inte alls lik hjärnan i en längre relation.

Läs också: Så reagerar kroppen när du är kär – 7 solklara tecken

Inte heller liknar den en hjärna som upplever enbart sexuell lust.  Här är fyra saker som bara inträffar  när vi blir blixtförälskade – och de förklarar varför vi beter oss som vi gör då:

  1. Ditt hjärta slår, pulsen går upp, aptiten är borta liksom behovet av sömn, vi kastas mellan eufori och förtvivlan, lycka och ångest… precis som om vi vore drogberoende. Och på sätt och vis är vi det: humörsvängningarna under förälskelsefasen är samma som de en drogberoende person har. När den nyförälskade ser en bild på sin crush lyser samma delar av hjärnan upp som när en missbrukare tar sin drog.
  2. Du ser föremålet för din ömma låga som totalt unik och underbar, hen har enbart goda egenskaper. Kärleken är kort sagt blind och ditt fokus på denna enda person gör dig  helt oförmögen att känna samma passion för någon annan person för tillfället. Det beror på att förälskelse höjer halten av signalsubstansen dopamin. Förutom att fungera som ett belöningshormon, har dopaminet också till uppgift att få oss att vara koncentrerade och fokusera på en en enda uppgift –  i det här fallet är det alltså din käresta.
  3. Du blir besatt och tänker konstant på den du är förälskad i. Faktiskt lägger vi 85 procent av vår vakna tid  på att tänka på och fantisera om personen i fråga under förälskelsefasen. Den här besattheten beror på att halten av signalsubstansen serotonin flödar i hjärnan. Effekten blir densamma som vid sjukdomen tvångssyndrom, som behandlas med läkemedel som dämpar flödet av serotonin.
  4. Du kan inte leva utan din älskade – i alla fall känns det så. Det finns nämligen inget som är viktigare än att ni får vara tillsammans för alltid. Och den känslan är faktiskt lika stark som törst, hunger och andra livsnödvändigheter. Forskare har konstaterat att den här driften är precis lika stark som andra uråldriga överlevnadsmekanismer. Med magnetröntgen kan man nämligen se att förälskelse aktiverar samma områden i hjärnan som hunger och törst. Rent evolutionärt är förälskelse alltså ett sätt få oss att leva vidare genom att inte bara äta och dricka, utan även fortplanta oss.

 

Därför är kärlek bästa medicinen

kompatibla-par-karlek

Läs också: Därför är kärlek bästa medicinen

 

 

Redaktionens tips