RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så stor betydelse ha åldersskillnaden mellan syskon

26 jun, 2017 
AvIda Gustafsson
Tidigare forskning har pekat på att antalet år mellan syskonen kan ha en stor roll i barnens framtida framgång. Men nu visar ny svensk forskning att ålderskillnaden inte alls är så viktig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur många år som man väntar innan man skaffar ett syskon har tidigare sagts vara viktigt för barnens framtida framgångar. Men nu finns det en ny studie som visar att det inte spelar någon roll hur många år som skiljer mellan barnen i en syskonskara.

Läs även Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer

Forskare vid Stockholms universitet har studerat personer som är födda i Sverige mellan 1960 och 1990. I arbetet har de tittat genom viktiga faktorer som gymnasiebetyg, utbildningsår och inkomst kunnat dra slutsatsen att åldersgapet mellan syskon inte spelar någon som helst roll huruvida ett barn blir framgångsrikt eller inte. I alla fall inte för svenska barn.

Dock är det är möjligt att det kan finnas skillnader för barn som föds och växer upp i länder där barnadödligheten är hög, mindre utvecklad sjukvård och annan välfärd.

Källa: Vetenskapsradion 

 

MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

Storasyskon blir ofta chefer

Läs även: MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons