RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Forskare: Så kan din osäkerhet påverka ditt förhållande

19 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Är du osäker på din relation?
Känner du att dina negativa tankar ibland kan ta över förhållandet? Då är du inte ensam! Forskning visar nämligen att personer som känner sig osäkra ofta kan hitta på egna sanningar – som kanske inte alltid stämmer överens med verkligheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta relationer har sina toppar och dalar och osäkerheter som inte går att komma förbi alla gånger. Kanske handlar det om en händelse från det förflutna, en känsla som ligger och gnager eller att man helt enkelt är oense om något viktigt.

Men, om du ofta känner dig osäker på ditt förhållande av olika skäl är det dags att ta itu med tankarna innan de blossar upp i något som egentligen inte stämmer överens med verkligheten – särskilt om du oroar dig över när det ska ta slut, trots att det inte har hänt än.

Så kan osäkerhet påverka ditt förhållande – negativt

Tidskriften Medical News Today har publicerat en artikel baserat på en studie av Motivation and Emotion. Där står det klart att negativa tankar om din kärleksrelation kan ställa till det ordentligt inför framtiden. Även oro och osäkra tankar kan förstöra för dig och leda till att du drar dig undan från ditt kärleksförhållande i stället för att ta tag i problemet.

Annons

I studien deltog 104 individer som alla var involverade i en romantisk relation för tillfället. De utsattes för manipulationstekniker som innehöll information om hur sannolikt det var att de i framtiden skulle göra slut med sin nuvarande partner och resultaten var tydliga.

Om du ofta går i tankar om att din partner ska svika dig, eller om hjärnspöken gör dig rädd för att bli sårad i slutändan är det troligt att du även gör dessa tankar till verklighet. De negativa föreställningarna som snurrar i ditt huvud blir nämligen lätt till sanning om du ältar det dag in och dag ut. Ja, det kan till och med sluta i att ni gör slut över ett problem som egentligen inte fanns där, förrän du började tänka på det.

Undersökningen visade nämligen att deltagarna som ställdes inför en hög risk att de kommer göra slut med sin partner så småningom, även minskade sina positiva kärlekskänslor inför sin partner avsevärt.

Annons

Hur räddar man ett förhållande som är påväg att ta slut?

Känner du igen dig i dessa tankar och ideér eller är du kanske rädd för att bli lämnad trots att det inte finns några som helst tecken på att det kommer hända? Ja, då kan det vara din osäkerhet som spelar dig ett spratt. I dessa fall är det viktigt att bli varse om problemet och sedan göra allt för att vända de negativa tankarna till något positivt.

Att gå runt och oroa sig i onödan är inte bra för någon, varken för din partner eller för dig själv. Nedan hittar du tre tips på hur du kan göra för att vända på tankarna och fokusera på framtiden och kärleken.

1. Dölj inte dina känslor

Försök att inte dra dig undan med dina tankar och se till att prata med din partner om dina känslor och det du tycker är jobbigt. Om du inte berättar hur du känner, hur ska hen då veta det?

2. Lev i nuet

Att gå runt och tänka på eller vara ledsen över att ni en gång kanske kommer att göra slut hjälper ingen i slutändan. Livet är här och nu och om du är säker på att du vill vara med din partner är det dags att kämpa för det, tillsammans.

Annons

3. Lägg energi på det som gör dig lycklig

Fokusera på de positiva delarna av ert förhållande och lägg lite extra krut på att försöka hitta tillbaka till den spirande kärleken. Att oroa sig över sådant som inte hänt än är att slösa med energi du kan lägga på annat som gör dig lycklig.

Så tänk på att försöka njuta av livet och kärleken till din partner utan att låta dina hjärnspöken ta över din lycka, vilket såklart är lättare sagt än gjort. Men övning ger färdighet och kom ihåg att kommunikation är a och o!

Foto: TT/IBL  Källa: Medical News Today

Läs mer:

Därför följer vi gamla kärleksmönster – även i nya förhållanden

Därför känner du dig uttråkad i ditt förhållande

Så vårdar ni kärleksrelationen som nyblivna föräldrar

Annons