Forskare: Skägg gör män mer attraktiva för kvinnor

Det är en studie som Daily Mail skrivit om som utförts vid University of Queensland som kommer till slutsatsen att kvinnor som letar efter ett längre förhållande föredrar skäggiga män.

Studien genomfördes genom att kvinnorna fick titta på ett flertal olika manliga ansikten som tagits fram via en dator. Ansiktsbehåringen skiftade från renrakat, till lätt stubb, till helskägg. Även formen på ögonbrynen, kindben och käklinjen ändrades för att ge ansiktena mer, respektive mindre, maskulint utseende.

Tidigare forskning har visat att maskulina ansiktsdrag attraherar kvinnor som söker kortare kontakter medan mer feminina ansiktsdrag, som mjukare käklinje, mindre näsa och fylligare läppar ses som ett bättre val för en mer seriös partner, skriver Aftonbladet i en artikel om undersökningen.

”Typiskt manliga drag, så som en robust käklinje, signalerar hälsa medan skägg skickar signaler om en mans ålder och sociala dominans”, skriver forskarna.

I studien vid University of Queensland kunde forskarna se att skägg hjälpte till att mjuka upp exempelvis en bred käke och därmed gjorde männen mer attraktiva även för längre relationer.

Läs också: Skalliga män ser mer intelligenta och maskulina ut

Och det verkar finnas en logisk förklaring!

Forskarna tror att det handlar om en kombination mellan maskulina ansiktsdrag, skäggväxt och biologi – att skägg skickar ut en signal om att männen är mer fertila och bättre lämpade för överlevnad och att detta (främst förr i tiden) var viktiga egenskaper för en man som skulle behöva sörja för en familj under en längre tid.

”Våra resultat visar dessutom att ansiktsbehåring höjer graden av attraktivitet hos män som redan är i längre relationer” skriver forskaren Barnaby Dixson i studien.

Kulturella associationer till skägg, som tecken på mognad och visdom, tros också spela in.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

 

Utvald läsning