Födde sitt första barn vid 66 år - så lever hon idag

Adriana Iliescu

Det var 2005 som hela världen chockades av nyheten – 66 år gamla Adriana Iliescu blev mamma för första gången. Adriana skrevs in i Guinness rekordbok som den äldsta förstföderskan i världen, och hon och dottern Eliza väckte mycket uppmärksamhet.

1:31

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:31)

Men vägen till att bli mamma hade varit oerhört lång för henne. När Adriana var 20 år gammal gifte hon sig med en man som var helt emot att skaffa barn, och efter att hon insett att han inte skulle ändra sig tog hon ut skilsmässa och började istället jobba som lärare på universitet i Rumänien.

Adriana blev en världsnyhet.

REALITATEA TV

I nio år behandlades hon för infertilitet, och Adriana gjorde allt hon kunde för att bli gravid – men utan framgång. Till slut föll valet på provrörsbefruktning, som då inte var lika vanligt som det är idag. Men eftersom Adriana hunnit passera 65 år så hade hon inga höga förhoppningar. Hon blev också dömd av sin omgivning, som tyckte att hon var för gammal för att bli mamma.

Födde sin dotter – omgivningens dom

Mot förmodan blev Adriana gravid med trillingar till slut, men under graviditetens gång dör två av dem i magen. Till slut föds dottern Eliza för tidigt, och måste tillbringa lång tid på sjukhus innan Adriana får ta hem sin dotter.

När Adriana ville döpa sin nya dotter blev hon utdömd igen – kyrkorna tyckte hon hade varit självisk som skaffade barn själv vid så hög ålder. Nunnorna som närvarade vid dopet kallade Eliza ”produkten av mörka krafter” och gav Adriana dömande blickar.

Eftersom Adriana var gammal redan vid förlossningen gjorde hon ett avtal med IVF-läkaren – skulle hon dö var det han som skulle ta hand om henne under uppväxten. Men så har det inte blivit. Idag har Adriana passerat 80, och mor och dotter lever lyckliga tillsammans. Adriana är en publicerad författare hemma i Rumänien, och dottern går i hennes bildade fotspår.

Källa: Brightside.

Foto: Instagram/TT

Adrianas dotter har vuxit upp:

Redaktionens tips
Therése Cedergren blev mamma efter 50: "Mitt barn har gett mig energi"
Petra Mede om de tuffa åren: ”Det var en panikkänsla”