RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Född efter 1980? Räkna med livslångt äktenskap

05 maj, 2020 
Om du är äldre när du gifter dig minskar risk för skilsmässa
Allt fler som är födda 1980 eller senare håller ihop längre, i alla fall om man ska tro statistiken från USA.
Annons

5 tecken på att du ha träffat den rättaBrand logo
5 tecken på att du ha träffat den rätta

Skilsmässostatistiken i Sverige har kanske inte varit så munter hittills, den har varierat från år till år men den stora trenden har varit att antalet skilsmässor från år till år varit stigande. 2019 skilde sig 25 408 par i Sverige, 48 381 gifte sig. På det stora hela kan man säga att ungefär hälften av alla giftermål slutar i skilsmässa.

Ny trend: Fler som gifter sig håller ihop

Men nu börjar man se en ny trend i USA, och trender i USA har ju en tendens att dyka upp här i Sverige – men då några år senare. I USA minskade antal skilsmässor mellan 2008 och 2016 med 18 procent.

Visserligen är det också färre som gifter sig men enligt Philip Cohen, en sociologiprofessor från University of Maryland kommer skilsmässostatistiken att se annorlunda ut framöver.

Det är framförallt i generationer som är födda i början av 80-talet och framåt som kommer att skilja sig i mindre utsträckning menar sociologiprofessorn i sin studie.

Annons

Han tror att det kan bero på att den här generationen väljer att gifta sig senare i livet, att de är mer kräsna, att de har både utbildning och sin karriär under kontroll och vet vad de vill i livet när de väljer att gifta sig.

Yngre håller ihop, äldre tar ut skilsmässa

Medan den yngre generationen ser ut att stanna längre i sina äktenskap kan man se att äldre generationer skiljer sig allt högre upp i åldrarna. Kanske kan det bero på att man tidigare gift sig för att det förväntats av en mer än att man valt noga vem man gifter sig med och tänkt igenom varför man gifter sig.

Enligt en större studie som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjorde för några år sedan finns det några saker som kan minska risken för att man hamnar i skilsmässa.

  1. Att träffa sin partner senare i livet. Ju senare, desto större chans att ni håller ihop.
  2. Att ni är ungefär i samma ålder..
  3. Att ni är ungefär på samma nivå utbildningsmässigt.
  4. Att ni båda är födda i samma land.

LÄS MER:

Experten: 5 saker alla äktenskap behöver

Studie: Ogifta och barnfria kvinnor är lyckligast!

Laila: 6 tips för ett lyckligt (och långt) äktenskap

Annons