RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

De tre värsta misstagen män gör vid skilsmässa

01 apr, 2022 
man och kvinna som är ovänner

Män och kvinnor agerar ofta olika vid skilsmässa – och framför allt är det tre beteenden som sticker ut hos män, menar en expert som bistått vid skilsmässoförhandlingar i två decennier.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Susan Pease Gadoua har bistått socialen i hundratals skilsmässoprocesser och skriver i Psychology Today att hon ser ett tydligt beteendemönster som många män faller in i.

(Här vill vi lägga en disclaimer för att detta givetvis inte gäller alla män, långt ifrån. Många sköter sin separation fint och helt utan nedanstående drag. Och givetvis kan dessa beteenden förekomma även hos kvinnor. Det är dock inte lika vanligt.)

Susan tror att förklaringen till de olika sätten att agera vid en separation ligger delvis i hur våra hjärnor är uppbyggda – rent genetiskt är vi olika programmerade. Men, hon tror också att förklaringen ligger mycket i samhällets syn på könsroller.

Det håller på att förändras, men fortfarande växer många pojkar upp med en föreställning om att man inte ska visa sig svag och dölja sina rädslor och sin sorg. Detta kan ofta skapa bekymmer och missförstånd i relationer i allmänhet, och vid en skilsmässa i synnerhet.

Annons

Att vara för affärsmässig

Många män ser var sak för sig, utan att ta så mycket hänsyn till helheten. En förmåga som är till gang för deras egen skull i en skilsmässa eftersom det gör det lättare att inte ta saker så personligt samt att sätta gränser. Kvinnan däremot står undrande och frågar sig vad som hände med mannen hon delade allt med? Vem är denna känslokalla varelse som ser allt som en affärsuppgörelse?

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

En vilja att trycka till den andra

Det här är givetvis ett beteende som kan uppkomma från båda kön vid en uppslitande skilsmässa. Den här punkten är på ett sätt kopplad till den första – för det är svårt att vara elak mot någon utan att distansera sig från personen.

Förödmjukelse, elaka ord och hot kan vara medel för att både själv känna att man har kontroll över läget, men även för att vinna en rättslig tvist. En tvist man ibland kan gå segrande ifrån på pappret, men vars metoder sällan är ett vinnande koncept för familjen och dess framtida relationer.

Annons

Gå vidare för fort

Det är inte ovanligt att män fortare går vidare till en ny partner. Det är sällan en bra idé att kasta sig huvudstupa in i en ny relation när man varken bearbetat den gamla klart eller tagit reda på vem man själv är i grunden efter en lång relation. Man riskerar också att välja ”första bästa” för sällskap och bekräftelse vilket sällan leder till en lång och djup relation. Även här ser vi kopplingen att män oftare har förmågan att se saker i vitt skilda vertikaler.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons