RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Experten: 5 anledningar att träna med din partner

12 apr, 2020 
Både endorfiner, dopamin och "könshormonet" testosteron kan utlösas av fysisk ansträngning – så varför inte ta passet tillsammans?
Annons

Är du och din partner bra på att göra saker tillsammans? Under en hektisk dag är det ofta trevligt att spendera lite kvalitetstid tillsammans i soffan på kvällarna eller på helgerna. Men kanske ni borde överväga att ta ett träningspass ihop?

Nyligen analyserade webbplatsen Redonline en undersökning i Storbritannien som visar att det kan vara bra för par att träna tillsammans. Av 7600 britter sa 43 procent att de tränade eller motionerade med sin partner. Cirka hälften av dessa sa att träningen hade varit positiv för deras relation och att de gillade denna kvalitetstid tillsammans.

Deltagarna i undersökningen sa bland annat att de kände sig mer attraherade av sin partner och att de tyckte om att se deras bättre form. Andra tränade för att hålla sig i form tillsammans och att minska stressnivåer, vilket i sin tur förbättrade förhållandet, skriver webbplatsen.

Gemensamma aktiviteter bra för par

Då kan parträning ha en positiv effekt på förhållandet? Trine Huseby, som är terapeut på Sundvolden Hotel och skriver om par och samboliv på Trinehuseby.no, svarar följande:

Annons

– Om träningen är självmotiverad – ja! Genom fysisk ansträngning frisätts dopamin och endorfiner som ger en känsla av välbefinnande. Välbefinnande med en partner kommer att påverka både tankar och känslor positivt. Testosteronet som är ett ”könshormon” kan också utlösas för att öka sexlusten.

Hon tycker att det är viktigt att par gör något aktivt tillsammans, men att det i dagens samhälle kan vara lite mer krävande att uppnå:

– Det är lika viktigt som det alltid har varit, men i högre grad hotat av en hög aktivitet utanför relationen, skärmanvändning och mindre fokus på varandra.

I arbetet med par har Huseby identifierat fyra faktorer för en bra relation. Gemensamma aktiviteter är en av dem.

– Vi pratar inte om hushållsarbete och renovering, vi talar om att stapla ved, byta däck, kratta löv och så vidare. Det bör finnas korta, begränsade aktiviteter där båda är fysiskt aktiva.

Tillbringa tid tillsammans

Att spendera tid tillsammans som par är därför viktigt, men hur kan du spendera tillräckligt med tid en hektisk dag? Du kanske har hört att det är klokt att avsätta tid för varandra, till exempel en gång i veckan:

Annons

– Många tycker att det låter förutsägbart och jättetråkigt. Men alternativet kan snart bli värre, och par som lyckas hitta en bra form i det har goda erfarenheter av fasta planer; de planerar något de båda vill ha och ser fram emot och de bygger upp förväntningar i förväg, till exempel med en fin påminnelse om sms.

Samlivsterapeuten rekommenderar vanligtvis att du har flera former i repertoaren; planerad och spontan, enkel och avancerad.

Detta gäller både aktiviteter i allmänhet och sexualitet i synnerhet. Man kan ofta planera och boka en helg i Rom, men med rätt inställning och lite tur kan den önskade ”känslan” uppstå under mycket enklare förhållanden.

5 skäl till varför du bör träna tillsammans

En artikel i psychologytoday.com visar fem orsaker till att par bör träna tillsammans. Här är en sammanfattning, löst översatt från artikeln, som du kan läsa här .

1. Ökar känslan av lycka i relationen: Laboratoriestudier visar att par efter att ha deltagit i fysiska aktiviteter rapporterar att de känner sig mer nöjda med relationen.

Annons

2. Förbättrar träningens effektivitet: Att träna med andra påverkar hur mycket du presterar under sessionen.

3. Gör din partner mer kär i dig: Motion utlöser samma symtom som fysisk upphetsning – svettiga händer, snabb hjärtfrekvens och andnöd – symtom som också kommer från spänningen i en romantisk attraktion.

4. Kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål: När båda bryr sig om träning blir det lättare att uppnå några träningsmål.

5. Kan öka deras känslomässiga band: När ni tränar tillsammans kan ni koordinera era rörelser. Till exempel kan man lyfta vikterna lika, eller springa i samma takt som partnern. Detta kan skapa en känsla av att vara känslomässigt samstämmig och du ”binds ihop” med din partner.

Källa: KK.no  Foto: TT

Läs mer:

6 smarta tips: Så tränar du bäst – utan att gå till gymmet

Hemmaträning: 5 smarta övningar du kan göra – med en stol!

20 minuters träning ökar fokuset lika mycket som en kopp kaffe

Annons