"Varför är det viktigt med sex?" Frågor om lust

14 feb, 2016 
Annons

Vi ställde 20 frågor om lust till sexologen Charlotte Makboul. Här är svaren!

1 Varför är det viktigt att ha sex?

Rent fysiskt är det viktigt eftersom det är sunt och väcker må bra-hormoner. För relationen är det bra eftersom intimiteten skapar en vi-känsla, en tolerans och gör så att man vågar utlämna sig åt varandra. Det blir en speciell känsla. Håller ni den uppe märks det i hela huset. Sedan är det olika hur ofta man måste ha sex för att känslan ska finnas kvar – varannan dag eller en gång i veckan. Se till att hålla er frekvens när ni hittat den.

2 Ska man stressa upp sig om man inte har lust?

Är du och din partner nöjda behöver ni inte känna er stressade. Men om du inte är nöjd med att inte ha lust – och det kan ju bero på att din partner inte är nöjd – då tycker jag att ni ska göra något åt det. Målet måste vara att ni ska må bra.

3 Vad kan man göra för att få mer lust – rent konkret?

Det bästa är att skapa utrymme för sex – det finns inga genvägar. Det kallas snöbollseffekten. Du har sex och nästa dag tänker du på sex. Du tar vara på den situation som varit och använder den för att få mer lust. Det är som att sätta i gång en snöboll som rullar och blir större och större.

Annons

4 Kan man ”ge efter” och ha sex för att väcka lusten, utan att känna att man gör våld på sig själv?

Du ska inte ha sex om du inte vill. Men om du vill ha lust, fast du inte har det, handlar det om att först ändra ditt tänk: Varför reagerar jag så här? När du ändrat ditt sätt att tänka och får lust behöver du inte ”ge efter” – då vill du av egen maskin. Det är om du ändrar ditt beteende utan att tanken och känslan hänger med som du gör våld på dig själv.

5 Vilken är vanligaste orsaken till att kvinnor tappar lusten?

Att de inte tänker på sex längre. För att de fått barn och fokuserar helt på det eller för att de är rädda för intimitet. Många tycker det är läskigt att komma någon riktigt nära, så de backar – även sexuellt.

6 Hur kan man boosta sin sex-självkänsla?

Om du har dålig självkänsla och tänker ”jag är dålig i sängen” måste du försöka ändra det till ”jag är bra i sängen”. Tänk positiva tankar om dig själv: ”Jag är kåt och jag vill ha sex och det är helt naturligt. Inget är pinsamt.” Slappna av även om du luktar svett, är blek och har hängiga bröst – han vill ju ligga med dig och är glad för att du också vill!

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

7 Vad gör man om man är för stressad för att ha sex?

Om du säger: ”Vi har inte tid att ligga med varandra”, tänk på att ett vanligt samlag inte tar många minuter. Du blir mycket mer effektiv och mindre stressad om du har sex. Det är farligt att gå med höga stressnivåer i kroppen, så det är guld att få en orgasm om dagen, genom samlag eller onani. Det är jättefarligt att sluta tänka på sex!

8 Jobb, ungar, skola, fritid, motion – när ska man hinna med sex?

Om du har småbarn: Precis när barnen har somnat, vid halvåttatiden, innan du blivit för trött. Sedan slipper ni ångesten hela kvällen: Ska vi ligga med varandra eller inte? Om ni orkar kan ni ställa klockan lite tidigare på morgonen. Det viktigaste är att få i gång vardagssexet – att få till det på en romantisk weekend är ju inte så svårt.

9 Hur håller man lusten vid liv i ett långt förhållande?

När man är trygg kan man uppleva en annan djuphet i sexet. Däremot kanske inte kropparna dras som magneter till varandra längre. Då får man anstränga hjärnan lite mer, tänka ”nu sträcker jag ut handen och rör vid honom” för att det ska hända något. Bara förspelet är i gång brukar lusten komma.

Annons

10 Hur får man ett bra sexliv efter klimakteriet?

Håller du bara i gång de sexuella tankarna kan du få ett fint sexliv efter klimakteriet, men du kanske inte blir lika blöt som förut. Ta i första hand det du har hemma och lös problemet: Använd olivolja eller ha oralsex. Glidmedel är också en enkel lösning. Men det finns ju också hormonsalvor som läkare skriver ut och fiskleverolja, som du kan köpa i hälsokostbutiker, som hjälper mot torra slemhinnor.

11 Kan man väcka lusten genom att göra saker som inte är sexuella?

Ja, på sätt och vis. Om du är stressad och skapar ett lugn där du mår bra öppnar det för sexuella tankar. Ett vanligt råd när kvinnor tappat lusten är ”låt mannen städa och diska”. Det är ju inte så att kvinnor tänder på män som städar, utan det händer något annat. Kvinnan blir lugnare, mindre stressad och mer öppen för sex.

12 Hur ofta ”ska” man ha sex för att ett förhållande ska hålla?

Det är förstås individuellt. Men tillräckligt ofta för att behålla de sköna känslor och den harmoniska stämning som ni får av sex. Varje eller varannan dag, det som ni är nöjda med.

Annons

13 Kan det vara helt okej att bara ha lust en gång i månaden?

Om man tycker att det är ett bra liv och den man lever med tycker det är okej är det inget problem. Men det blir svårare om det går så lång tid – ni kommer längre från varandra och det är inte bara att trycka på en knapp för att lusten ska vakna.

14 Om lustbristen blir desperat – vad kan man göra då?

Om ni har kommit långt ifrån varandra: Se till att få en boost i kärlekslivet. Ta ett lån och åk bort en vecka och se till att få i gång sexlivet! Vad gör det om ni har 20 000 mer i lån på huset om skilsmässa är alternativet? Eller investera i att gå till en sexolog – fem gånger kan räcka.

15 Kan man tappa lusten helt om ens partner blivit tjock och trist?

Jag tror att man kan bli attraherad av vem som helst, bara man älskar varandra. Annars är det som om man skyller på den andre: Det är ditt fel att jag inte har lust. Det är ju inte bilringarna man tänder på, utan personen. Jag tror snarare det beror på att man har glömt att underhålla sin hjärna – den största erogena zonen.

Annons

16 Hur tar man upp med sin partner att han inte hittar de ”rätta” punkterna, tar i för hårt eller för lite, utan att han blir sårad?

Du ska inte använda ord som ”inte”. Det är jättekänsligt och kan lätt uppfattas som kritik. Fokusera på det positiva! Visa med din hand och säg: ”Gör så här.” Säg inte ”Ihh, vad kalla händer du har!” utan ”Ska vi värma dina händer tillsammans?”

17 Har man ansvar själv för att sexet blir lustfyllt?

Ja, visa honom hur du vill ha det – hur din klitoris fungerar, ta hans hand och vägled honom. Var tydlig och låt honom veta när det är skönt. Varför ska just sex vara spontant och tankeläsningsmässigt? Det leder bara till missförstånd.

18 Om man blir tänd, men ändå inte särskilt våt – vad kan man göra då?

Glidmedel är alltid en tillfällig räddare. Om du är ung – gå till en hälsokostaffär. Där finns fiskleverolja och fiskolja som hjälper mot torra slemhinnor. Om du tar p-piller, har hormonspiral eller äter någon annan medicin ska du gå till din läkare och se om du kan ersätta det med något annat. Om du är äldre kan du få österogensalva utskriven av läkare. Sök alltid hjälp om du har fysiska besvär!

Annons

19 Vilka vanliga läkemedel påverkar lusten?

SSRI-läkemedel, antidepressiva mediciner. De påverkar orgasmen – den fördröjs så hur mycket du än håller på så går det inte. Sök läkare: Ibland räcker det med att byta till ett annat preparat.

20 Finns det något naturläkemedel, som till exempel L-Argiplex, som är bra för lusten?

Jag tror att det räcker att ändra sina tankar. Det är väldigt hög placeboeffekt på den här sortens preparat. En studie som publicerades i Journal of Sexual Medicine visade till exempel att när man gav testosteron till kvinnor fick 68 procent högre lust. Men det fick också 48 procent i den grupp som bara fick sockerpiller.

Annons