Experten: Har ni en dålig relation? Därför är det hans fel

Mannens inställning är ofta nyckeln till ett lyckat förhållande. Det hävdar den amerikanske professorn John Gottman som forskat om parförhållanden sedan 1970-talet.

Kvinnor vill kunna lita på sin partner, känna sig trygga, sedda och lyssnade på. De män som klarar av att uppfylla de här behoven skapar en känslomässig anknytning och det gör att relationen blir stabilare – och mer långlivad. Men det kräver att mannen verkligen pratar med sin partner – och anstränger sig för att göra det på ett bra sätt.

Här är professorns bästa tips hur han kan göra det:

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

 

Ge henne uppmärksamhet:

Fel: Snegla mot tv:n, pilla med mobilen och visa på andra sätt att du tycker det finns viktigare saker än att lyssna på henne.

Rätt: Lägg ifrån dig det du håller på med. Titta på henne och lyssna, även om du tycker det hon säger är oviktigt. Det är viktigt för henne och hon vill dela det med dig.

 

Stå mittemot henne

Fel: Forskningen visar att män helst vill stå bredvid varandra när de pratar och det uppfattar kvinnor som avståndstagande.

Rätt: Vänd dig mot henne när ni pratar. Kvinnor föredrar att stå ansikte mot ansikte – då upplevs samtalet som mer intimt.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

 

Försök förstå

Fel: Att skoja bort det hon säger, bagatellisera problemet eller insistera på att komma med lösningar.

Rätt: Försök istället förstå varför det här är viktigt för henne. Fråga och visa intresse för det hon säger – ta reda på vad hon känner.

 

Håll dig lugn och lyssna

Fel:  Gå i försvarsställning, avbryta och argumentera emot – särskilt om det är dig och ditt beteende hon vill diskutera.

Rätt: Lyssna dubbelt så mycket som du pratar. Håll dig lugn och överreagera inte. Hon är inte ute efter dig utan vill bara att ni ska få det så bra som möjligt tillsammans. Män som klarar det här har de absolut bästa förhållandena, enligt professor Gottmans forskning.

Källa: Allers, Norge

 

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar