Experten: Har du råd att skilja dig? Det här bör du veta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vad kan jag göra om jag anar att jag står inför en skilsmässa?

– Fundera på om du har råd att skilja dig, många inser att det blir svårt att få ihop ekonomin som ensamstående. Om du jobbar deltid ska du gå upp till heltid. Se över gemensamma och egna lån. Starta ett eget sparande. Kvinnor tar generellt ett större ansvar för familjen och står för alla småinköp, medan mannen ofta har ett sparande. Det är viktigt att komma ihåg att du som hustru är en egen individ som ska ha ett eget sparande och ska klara att stå på egna ekonomiska ben, säger Annika Creutzer.

Att prata ekonomi med sin partner kan vara känsligt. Hur gör man?

– Det är viktigt att du och maken kan prata om ekonomi utan att det blir bråk. Om man inte kan prata ekonomi ska man kanske inte vara ihop.

– Äktenskapsförord brukar vara sådant som kan kännas svårt att prata om, men som inte borde vara det. Att exempelvis släktgården ska undantas och ligga utanför en eventuell bodelning. Det kan vara en fördel för dig vid en skilsmässa om gården är bara din – och en nackdel om den bara är hans. Men man kan naturligtvis se över det och diskutera om man vill ändra något. Ofta lägger ju den part som inte har rätt till egendomen både tid och pengar på den. Kanske är det bättre att båda står som ägare? Våga vara krass!

– Fundera på om du ska be dina föräldrar att i testamente skriva in att ditt arv ska vara din enskilda egendom. Det ger dig en egen ekonomisk trygghet både vid en eventuell skilsmässa och om du kommer att få låg pension.

Vad är det första jag behöver tänka på när skilsmässan är ett faktum?

– Man har ofta ett stort behov av att få prata om det känslomässiga kaoset, men också om juridiken och vad som gäller vid en skilsmässa. Därför är det viktigt att hålla känslorna i styr och skilja på emotionella behov och praktiska behov.

Vad är nästa steg?

– Du behöver förstå juridiken och bör ta hjälp av en familjerättsjurist, så att du vet vad som gäller. Vad ska delas och vad ingår inte i giftorätten? Finns äktenskapsförord? Vem ska styra över barnens tillgångar? Lön, skatt och tjänstepension räknas individuellt och delas inte. Däremot delar man på privat pensionssparande. Men om du som kvinna inte haft tjänstepension, men däremot ett privat pensionssparande, så kan du i vissa fall få rätt att behålla det.

– Kolla upp vad som gäller om det finns livförsäkringar eller andra försäkringar. Kolla vad som gäller om maken är egenföretagare. Om det ligger som enskild egendom är både skulder och tillgångar hans, annars delas det lika.

– Se till att göra en bodelningslista som ska lämnas in till tingsrätten. Det är jätteviktigt att den slutförs så att ägandet står

på rätt person. Det är vanligt att man missar det och tror att bodelningen är genomförd bara för att man rent fysiskt delat upp ägodelarna. Men så är inte fallet rent juridiskt.

Vad händer med boendet efter skilsmässan?

– Boendet ska ofta delas på två, om inte den ena köper ut den andra. En skilsmässa innebär ofta två mindre bostäder. Man

sänker sin boendestandard till en ökad kostnad. Nya hinder på bolånemarknaden, som skuldkvotstak och amorteringskrav,

gör att man ofta får byta ner sig rejält. Samtidigt blir det mindre pengar över till resor och nöjen.

– Barnen bor oftast växelvis hos föräldrarna, men det är vanligare att mannen, som ofta tjänar mest, bor kvar i innerstaden

medan kvinnan får flytta ut i förorten till ett billigare boende, säger Annika Creutzer.

Vad händer vid en separation om jag är sambo?

– Enligt sambolagen har man rätt till hälften av boendet om man införskaffat det gemensamt i syfte att bo ihop, oavsett vem som satsat mest pengar. Övriga tillgångar delas inte. Därför är det ekonomiskt dåligt att vara sambo för den som tjänar minst och tar hand om hushåll och barn. Om separationen är ett faktum får denna ingenting av partnerns tillgångar.

Annika Creutzer är journalist och ekonom

Annika Creutzer är journalist och ekonom.

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren Foto: Jennifer Glans, Stefan Nilsson/IBL

 

Läs mer:

Gör skilsmässan så enkel som möjligt – expertens bästa tips

Studie: Skilsmässa kan öka risken att dö i förtid

Kalle Moraeus ärliga ord om skilsmässan: ”Obegripligt”

Dela på: