7 enkla sätt att förbättra er relation

25 sep, 2020 
par
Alla relationer har utmaningar och går upp och ner – ibland är vi synkade, ibland frustrerade. Här är psykologens knep att ta till, för att stärka er relation.
Annons

Utmaningar är en del i relationer, de kommer att dyka upp titt som tätt. Men det finns saker du kan ha med dig som redskap på vägen för att underlätta. Psykolog Michael Edelsteins tipsar om några knep att ta till, hos Psychology Today.

1 Visa uppskattning enligt 5-1-principen

Alla mår bra av bekräftelse och uppskattning. Att visa positiv uppmärksamhet till den andra, både med ord och på andra sätt, är en av nycklarna till en bra relation.

Tänk 5–1, där fem står för att säga och göra fem positiva saker för vare negativ du säger eller gör. Tänk också på att det ska vara på riktigt, det vill säga – säg bara det du verkligen menar.

2 Lyft dina önskningar

I ett längre förhållande är det lätt att börja ge order istället för att tala om vad man önskar. Det kan till exempel vara ”plocka undan efter dig” eller ”säg inte så”. Försök istället att formulera det du vill säga till ”när du gör så här … känner jag så här …” och fråga också hur den andra känner.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Berätta vad du skulle föredra och ta hänsyn till din partners önskemål. Det gör det lättare att diskutera och hitta en gemensam lösning istället för att skapa irritation och avstånd.

3 Fortsätt blicka framåt

Fokusera på lösningar framåt istället för att ta upp vad som har hänt tidigare. När ni diskuterar ett problem, strunta i vem som gjorde vad eller vem som hade rätt och fokusera på hur ni går vidare. På ett sätt som fungerar för er båda.

4 Boka in relations-möten

För att ett förhållande ska fortsätta utvecklas så behöver ni ge varandra feedback. Ett sätt kan vara att avsätta lite tid varje vecka till att säga vad man har uppskattat med varandra under veckan och sedan vilka utmaningar man har att ta tag i framåt.

Boka sedan in nästa möte och fortsätt ha dem även när allt känns bra. Regelbundna avstämningar skapar vi-känsla.

5 Fokusera på egna lösningar

Hitta lösningar som fungerar för er båda. Istället för att fundera på vad som är rättvist och rimligt – diskutera er fram till en lösning som fungerar just för er, just nu, utifrån vad ni båda har för behov.

Annons

6 Lägg bort mobilerna

När ni diskuterar med varandra, visa att du lyssnar aktivt. Det vill säga, lägg bort mobilen och ägna full uppmärksamhet åt din partner. Visa med ditt kroppsspråk att du lyssnar och bekräfta med ord. Se på varandra när ni pratar.

7 Acceptera att ni inte är perfekta

Även om du inte håller med om allt din partner tänker, tycker och säger så acceptera att hen är precis som hen är. Ingen är perfekt, vi är bara mänskliga. Men om du kan älska din partner precis som hen är, och ni kan jobba på att hitta gemensamma lösningar så kommer ni närmre varandra.

Det är en del av relationen att bli frustrerad ibland, att inte alltid vara synkade. Och det är inte alltid lätt. Vila i att det är så och försök alltid se det positiva hos varandra.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

5 relationsfällor som ofta leder till skilsmässa

15 steg i en parrelation – hur långt har ni kommit?

Psykologens 3 bästa tips för att rädda relationen

Annons