Elaine Eksvärd: "Så gör du slut snyggt"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många par upptäcker under semestern att förhållandet inte funkar. Det här har lett till att september är en av de vanligaste skilsmässo- och separationsmånaderna, då många av de 20 000–25 000 par som skiljer sig varje år gör slag i saken. Om du känner att du lever i ett dödsdömt förhållande och verkligen vill göra slut kan det vara läge att fundera på hur du ska gå till väga.

Hur gör man för att få beskedet ”jag gör slut” att landa så mjukt som möjligt?

Den 30 september gästade retorikexperten Elaine Eksvärd Nyhetsmorgon i TV4 och tipsade om hur du kan göra slut snyggt – och hur du absolut inte ska göra.

Retorikexperten Elaine Eksvärd.

Retorikexperten Elaine Eksvärd.

Tips 1: Dra inte ut på plågan

Vissa som gör slut säger att de vill göra slut, men så tar de tillbaka det direkt. Att man först säger att man vill avbryta förhållandet för att det inte funkar och sedan följa upp det med att säga att det kanske bara är nu det inte funkar och att det kanske blir bättre.

Ofta gör man så här för att man är orolig för hur den andra ska reagera när man gör slut, men att det beteendet bara gör det värre – för båda två.

Elaine Eksvärd säger att det är bättre att dra bort plåstret snabbt och inte skapa onödiga förväntningar. Och att man ska berätta att man vill göra slut först och sedan förklara varför.

– Var inte ihop med någon några år till för att vara snäll, säger hon och fortsätter:

– Många säger att ”jag vill inte kasta bort allt vi hade”, men allt ni hade har ni ju kvar. Det är ju mer att man kan kasta bort framtiden.

Tips 2: Undvik klyschan ”Det är inte du, det är jag”

Om man säger att det inte är du, det är jag och att man måste jobba med sig själv, så finns det där hoppet kvar att ”bara hon får jobba med sig själv så kommer hon tillbaka igen”. Gör slut tydligt och definitivt istället om du själv vet att det inte kommer att funka. Lämna inte utrymme för förhoppningar.

Elaine Eksvärd berättar i Nyhetsmorgon om en gång hon själv blev lämnad då han sa ”det är inte du, det är inte jag, det är vi”. Hon säger att det är ett jättebra sätt att säga det på eftersom det blir tydligt att det är relationen som inte funkar, inte att det hjälper om någon av er ändrar på er.

– Falska hopp är dåliga för att det är bullshit och det är mycket bättre att göra slut, för annars kommer du att behöva göra slut igen.

Tips 3: Var ärlig, men inte elak

Visst ska man vara ärlig, men du behöver inte berätta allt som pågår i ditt huvud. Bara för att du inte längre är attraherad av personen eller att du har fantiserat om att ligga med andra blir det inte bättre för att du berättar det. Du ska inte heller berätta att du aldrig ha varit nöjd med ert sexliv. Alla sanningar är helt enkelt inte bra.

– Berätta inte det, det räcker med att du säger ”jag har inte de känslorna som krävs för att jag ska fortsätta vara tillsammans med dig”.

Hon tipsar om sanningar som man kan säga istället. Man kan berätta att någon är fantastisk, men att det inte är det du vill ha.

– Du kan säga ”Jag bad dig om A, det blev inte A. Jag har tappat lusten att fortsätta” eller ”Du är fantastisk men jag är inte kär i dig”.

Elaine Eksvärd tipsar också om att man ska fundera lite på hur man beter sig även efter att man har gjort slut. Till exempel säger hon att man ska ha ett sorts alkolås på sociala medier ett tag efter och inte strössla med lyckliga bilder. Var lite finkänslig.

– När du har dumpat någon som är kär i dig kan du räkna med att du har en ganska så osynlig stalker som kollar på allting du gör, säger hon.

Foto: TT

Läs mer:

Så vårdar ni kärleksrelationen som nyblivna föräldrar

Experten: Så viktigt är det med egentid i en kärleksrelation

Så går du vidare efter en skilsmässa – expertens bästa råd

 

Redaktionens tips
Dela på: