RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Egentid i relationer? Så hanterar ni olika behov

30 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Egentid i förhållandet kan göra dig gott
Vissa personer behöver mer egentid än andra medan andra vill vara nära sin partner mest hela tiden. Men hur ofta bör man egentligen umgås med sin partner för att hålla kärleken vid liv? Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta del av hennes bästa tips och råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I ett förhållande gäller det att kompromissa för att hitta en väg tillsammans där båda är nöjda, speciellt om det handlar om tiden ni tillbringar tillsammans. Oavsett om det betyder att ni hänger ihop hela tiden eller om ni ses någon gång ibland så är det viktigt att båda parter får sina behov tillfredsställda, för att relationen ska hålla i längden.

Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander och fått hennes bästa tips och råd angående egentid i relationer. Scrolla ner för att ta del av hennes svar.

Så viktigt är det med egentid i en kärleksrelation

En sak som är säker är att en relation kan behöva en hel del kärlek, uppvaktning och tid för att hålla i längden. Dock är det olika från person till person och från par till par hur mycket tid man måste tillbringa tillsammans för att hålla kärleken vid liv.

– Man behöver tillbringa så mycket tid med sin partner att man känner att man är i fas med varandra. Att man hänger med i varandras liv och vardag, säger Charlotte.

Annons

Så hanterar du att din partner vill ha mer tid för sig själv

1. Ta reda på dina egna behov

Det finns personer som är i stort behov av sin egentid, medan andra inte har några problem med att vara med sin partner jämt och ständigt. I lägen där en kärleksrelation består av två parter som har väldigt olika krav är det viktigt att inte dölja sina känslor.

– Det kan lätt uppstå en slags osäkerhet hos en själv om man lever med en partner som behöver en hel del tid för sig själv. Det kan göra att man känner sig otillräcklig och funderar på varför hen inte vill spendera mer tid med tillsammans, säger Charlotte.

2. Försök att förstå din partner

Tänk på att egentid inte är lika med en paus från relationen, utan snarare en stund för att ladda batterierna. Att din partner ofta behöver lite tid för sig själv kan helt enkelt bero på en rad olika anledningar som kanske inte berör dig, alls.

– Det är viktigt att lyssna på din partner och förhandla fram en möjlig lösning. Kanske kan någon tänka sig att stå tillbaka en stund till fördel för den andra, för att senare få sina behov mer tillfredsställda, säger Charlotte.

Annons

3. Berätta hur du känner

Oavsett om du vill spendera mer eller mindre tid med din partner är det viktigt att ni håller en öppen dialog om det. Alla är olika och det krävs olika mycket eller lite för att en person ska känna sig tillfredsställd, oavsett vad det gäller.

– Det är viktigt att lyssna in varandra och komma fram till en lösning där bådas behov och känslor blir uppmärksammade och tillslut tillfredsställda. Ibland kan man behöva kompromissa för att komma fram till en lösning som fungerar för båda två, säger Charlotte.

Bildkälla: TT/IBL

Relationsexperten svarar
Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Så vårdar ni kärleksrelationen som nyblivna föräldrar

Därför kan du inte sluta tänka på ditt ex – experten förklarar

Kär i två personer samtidigt? Här är relationsexpertens bästa tips

Annons