Har du egenskapen som kan göra nära relationer bättre?

Par i bra relation håller varandras händer

5 tecken på att du ha träffat den rätta
Slå på ljud

Känner du snabbt av andra människor? Kanske märker du om någon i en grupp blir sårad av något som sägs, medan andra inte känner av stämningen överhuvudtaget? Det här kan i så fall troligtvis hjälpa dig i dina relationer.

Enligt en studie från Fuzhou University i Kina kan den här typen av känslighet vara ett viktigt personlighetsdrag  när det gäller att vårda nära relationer. Dels för att det kan hjälpa dig att verkligen möta människor med empati, medkänsla, omtanke och tolerans. Men också för att det kan få dig att stoppa dig själv från att säga något som du skulle ha ångrat senare. Du har helt enkelt en förmåga att känna av situationer och känna var gränserna går, i tid.

Hur vet man om man har egenskapen?

Hur vet man då om man är en avkännare? Vad kännetecknar en person med den här typen av känslighet? Jo, enligt forskarna som gjort studien har man förmodligen bra koll på sin omgivning generellt. Du skulle till exempel aldrig glömma var du parkerat en bil. Men du kan få svårt att fokusera på platser där det händer mycket på en gång – då du tar in alla intryck omkring dig på en gång och vill ha koll.

Du är troligtvis också lite extra känslig för andras humör, och påverkas lätt av dem. Med risk för att du själv till exempel blir lite låg och folk i din närhet är det, eller glad om personerna runt dig är det. Det här lär i sin tur ska kunna leda till att du kan vara till hjälp i nära relationer – då du alltså snabbt känner av hur någon känner sig.

För om det behövs vet du när någon behöver hjälp att vända en situation i en mer positiva riktning. Och i diskussioner hinner du troligtvis stoppa dig själv i tid innan du säger något som kan såra den andra personen, något som du skulle kunna komma att ångra senare.

Det här är EN av framgångsfaktorerna i relationer

Att kunna behandla behandla andra med omsorg och omtanke är en framgångsfaktor i relationer. Det kan lika gärna handla om en relation med din partner som relationer med vänner och kollegor.

Psykolog Susan Krauss Whitbourne skriver dock hos Psychology Today att den här typen av känslighet ska ses som en egenskap av många när det gäller att upprätthålla bra relationer, hon menar att goda relationer kräver många olika färdigheter. Men hon menar också att lära sig tolka signaler kring människors känslotillstånd kan vara värt att lära sig göra.

LÄS MER:

Egentid i relationer? Så hanterar ni olika behov

Divorce Day – därför tar så många relationer slut i januari

Därför följer vi gamla kärleksmönster – även i nya relationer

Utvald läsning