RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Divorce Day – därför tar så många relationer slut i januari

02 jan, 2020 
Divorce day – dagen vi skiljer oss mest.
Januari är en tid på året när många par skiljer sig – så pass många att en dag har fått namnet "Divorce Day". Här är orsakerna till separationerna – och tre tips för att få relationen att överleva månaden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Helt ärligt – januari är inte vår lyckligaste månad. Festerna och ledigheterna är över – ja, hela vägen fram till påska. Och plånboken ekar tom, samtidigt som vi har lagt extra press på oss själva att bli bättre, sundare människor och solen fortfarande lyser med sin frånvaro. Den tredje måndagen i januari har till och med utnämnts till årets dystraste dag, Blue Monday, tack vare allt detta.

Och januari är också en av de mest skilsmässotäta månaderna på året, visar statistik. Allra flest skiljer sig efter sommarsemestern här i Sverige, men därefter är det tiden efter jul- och nyårshelgerna som toppar. I England och USA har man till och med korat den första jobbdagen i januari till ”Divorce Day” – dagen då flest par ansöker om skilsmässa.

– Det finns ett par större studier som har kunnat visa att skilsmässor ökade signifikant efter sommar och jul, säger Monica Buhrman, psykolog och psykoterapeut vid Uppsala universitet.

Annons

I år, 2021, borde Divorce Day infalla den 7 januari, om vi räknar med att många är lediga i mellandagarna.

Varför just på Divorce Day?

Att det är just första jobbdagen som fått namnet Divorce Day beror på att det är dagen då man sett en ökning av inkomna skilsmässoansökningar. Men vad är det som gör att så många väljer att gå skilda vägar just i januari? Det är svårt att säga exakt, men några teorier finns det. Till exempel att det är många som gått i skilsmässotankar länge, men velat vänta tills efter helgerna för att ge barnen en fin jul och inte ”förstöra stämningen”. En annan vanlig syndabock är en tuff ekonomi som blir som värst i januari.

Ledigheten, som vi alla sett framemot, kan också var en bov i dramat – då många par spenderar mer tid ihop och bristerna i relationen kanske blir tydligare.

Vilka vanor som håller en relation sund är individuellt, men det finns några allmänna råd som Monica Buhrman rekommenderar för alla typer av relationer.

Här följer hennes 3 bästa tips för att få relationen att hålla i januari:

  1. ”Vänta inte med att jobba på relationen tills du är ledig, du måste jobba med den i vardagen.”
  2. ”Kommunikation är A och O. Ta er tid att prata med varandra och skapa rutiner för naturlig kommunikation med varandra. Kommunikationen ska dessutom vara positiv, visa intresse för varandra och varandras vardag. Det är lätt att bli negativ om man är stressad.”
  3. ”Vårda dig själv. Om du mår bra med dig själv är du trevligare att leva med, det gäller alla relationer vi har.”

Källa: The Sun, BBC, MåBra, Expressen Foto: TT

Läs mer:

10 saker du inte visste om äktenskap och skilsmässor

6 tecken på att det är dags att skiljas

10 tecken på att ditt äktenskap är dåligt

Annons