RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie visar: Det yngsta syskonet är oftast favoritbarnet

14 nov, 2017 
Yngsta syskonet tar mer risker.
Något alla andra i syskonskaran känt på sig hela tiden? Nu är det i alla fall bevisat!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Precis som vi som är yngst i syskonskaran känt av, vetat om och försökt förklara för våra äldre syskon i alla år, visar nu forskning att vi är våra föräldrars favoritbarn.

Du som, precis som jag, är det yngsta syskonet behöver egentligen inte läsa längre än så här men du som är mellansyskon eller det äldre syskonet och letar kryphål i vetenskapens täta sanningsväv kan läsa vidare.

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon! 

Det är en studie som publicerats i Journal of Adolescence som undersökt skillnaderna i hur föräldrar har behandlat eller förhållit sig till sina barn som kommit fram till slutsatsen ovan. Man har undersökt de olika familjemedlemmarnas upplevelser och perspektiv på relationerna sinsemellan samt hur föräldrarna behandlat barnen på olika sätt.

Ett barn som upplever sig vara favoriserat och får detta bekräftat av en eller båda föräldrarna får ett starkare band till sina föräldrar, vilket bidrar till uppfattningen från de andra syskonen att det yngre blir favoriserat.

Annons

Läs också: Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer 

En trolig anledning till resultaten som anges i rapporten är familjehierarkin där de förstfödda syskonen och dess uppväxt fungerar som referenspunkt för syskon nummer två och dennes uppväxt och uppfostran.

De äldre syskonen behöver ta mer ansvar medan man som yngsta syskon får en lättare resa under uppväxten, vilket via den eventuella favoriseringen kan orsaka viss arrogans och lathet.

Läs också: MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

Det ska dock nämnas att merparten av de 381 deltagande syskonen i studien är kommer från vita medelklassfamiljer.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons