Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I en ny studie från University of South Pacific har forskare identifierat de tre viktigaste faktorerna för att en parrelation ska lyckas. Den första är ganska självklar, men de andra två var inte vad forskarna hade förväntat sig…

1. God kommunikation

Paren som kommunicerade mest effektivt – lyssnade på varandra, uttryckte sina behov och löste konflikter utan att anklaga varandra – var också mest nöjda med sin relation.

2. Att känna varandra på djupet

Passionerad nyförälskelse i all ära, men ju mer paren i studien hade lärt känna varandra, desto lyckligare var de. Det handlade om allt från att veta huruvida partnern tar mjölk i kaffet till att känna till hans eller hennes drömmar och förhoppningar.

3. Livskompetens

Den tredje viktigaste faktorn i en lycklig relation var att båda fungerade väl i samhället, det vill säga hade förmågan att bland annat utföra ett arbete och sköta sin ekonomi.

Parterapeuter brukar framför allt fokusera på hur väl en kärleksrelation möter parens känslomässiga behov, men den nya studien visar alltså att det är minst lika viktigt att relationen fungerar rent praktiskt. Att kunna bygga upp en fungerande vardag tillsammans är helt enkelt avgörande för att en relation ska lyckas.

AV: Malin Karlberg Foto: Unsplash

 

 

Redaktionens tips
Dela på: