RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

18 jan, 2016 
Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation
Vilka är de främsta komponenterna i en lycklig kärleksrelation? Nu har forskarna tagit reda på svaret.
Annons

I en ny studie från University of South Pacific har forskare identifierat de tre viktigaste faktorerna för att en parrelation ska lyckas. Den första är ganska självklar, men de andra två var inte vad forskarna hade förväntat sig…

1. God kommunikation

Paren som kommunicerade mest effektivt – lyssnade på varandra, uttryckte sina behov och löste konflikter utan att anklaga varandra – var också mest nöjda med sin relation.

2. Att känna varandra på djupet

Passionerad nyförälskelse i all ära, men ju mer paren i studien hade lärt känna varandra, desto lyckligare var de. Det handlade om allt från att veta huruvida partnern tar mjölk i kaffet till att känna till hans eller hennes drömmar och förhoppningar.

3. Livskompetens

Den tredje viktigaste faktorn i en lycklig relation var att båda fungerade väl i samhället, det vill säga hade förmågan att bland annat utföra ett arbete och sköta sin ekonomi.

Parterapeuter brukar framför allt fokusera på hur väl en kärleksrelation möter parens känslomässiga behov, men den nya studien visar alltså att det är minst lika viktigt att relationen fungerar rent praktiskt. Att kunna bygga upp en fungerande vardag tillsammans är helt enkelt avgörande för att en relation ska lyckas.

AV: Malin Karlberg Foto: Unsplash

 

 

Annons