4 tecken på att du är uttråkad i ditt förhållande – och varför

29 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Uttråkad i förhållandet?
Känner du dig uttråkad i ditt förhållande utan att riktigt veta varför? Eller känns det som att relationen har nått ett vägskäl och känslorna svalnat? "Det är viktigt när du känner känslan av att vara uttråkad i din relation, att inte kasta in handduken direkt," säger relationsexpert Charlotte Sander som här tipsar om hur ni istället kan hitta vägen framåt.
Annons

Ett förhållande rymmer både toppar och dalar genom åren. Och något som inte är helt ovanligt när man varit tillsammans en längre tid är att man börjar sukta efter en nytändning – eller helt enkelt känner sig uttråkad.

Men vad betyder den känslan egentligen och vad kan man göra åt det? Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att reda ut varför man kan känna sig uttråkad i sin relation och vad det kan grunda sig i.

4 orsaker till att du känner dig uttråkad i din relation

1. Du har fastnat i synen av din partner

Du och din partner är förmodligen inte samma personer som när ni träffades. Så kanske har du fastnat i synen av vem din partner var när ni träffades, och inte ser hen för vem hen är i dag. Fundera därför över om du är uttråkad eller om ni helt enkelt har vuxit ifrån varandra?

2. Du känner dig otillräcklig

Ibland kan det vara jobbigt att berätta hur du känner innerst inne. Känslan av att känna sig otillräcklig kan då lätt försvaras med att man i stället säger att man är uttråkad.

Annons

3. Du är egentligen rädd

Har ni nått ett vägskäl eller har er relation helt enkelt stannat upp? Vågar ni båda ta hela steget för att fördjupa er relation? Om inte så kanske den uttråkade känslan grunda sig där.

– Att vara uttråkad kan ju stå för en rädsla av att inte kunna eller våga fördjupa relationen, säger Charlotte.

4. Du får inte vad du söker efter

Om du inte är tydlig med vad du vill och önskar i ett förhållande kan du heller inte förvänta dig att din partner per automatik ska förstå det. Så berätta vad du känner, kommunikation är A och O i en relation.

Vad kan man göra om man känner sig uttråkad?

Känner du igen dig i en eller flera av punkterna ovan men vet inte riktigt hur du ska gå vidare? Enligt Charlotte finns det en del saker du då bör reflektera över innan du bestämmer dig för din väg framåt.

1. Våga börja prata

Det är viktigt att inte ge upp direkt när du upplever att du är uttråkad i din relation. Våga berätta vad du känner i stället för att rymma från dina känslor.

Annons

2. Ni är i det här förhållandet tillsammans

Tänk efter noga och inse att ni faktiskt är två personer som tillsammans måste komma överens om hur ni ska gå vidare. Har ni berättat för varandra hur ni vill ha det? Är det rimliga förväntningar? Och vad kan ni göra för att uppnå det tillsammans?

3. Kom ihåg att det inte är någons fel

Det är inte bara ditt, eller din partners ansvar att ensam få förhållandet att blomstra. Att skylla allt på din respektive är helt enkelt inte hållbart i längden och heller inte att ta på sig all skuld själv. Försök i stället att gå till botten med problemen du upplever och förstå vad dina känslor grundar sig i.

– Lägg inte över skuld eller ansvar på partnern direkt, försök i stället att inse att man är två i en relation, förklarar Charlotte.

Relationsexperten svarar
Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

4. Ta reda på vad det handlar om – egentligen?

Kanske handlar dina känslor som sagt inte alls om att du är uttråkad utan om att du inte känner dig tillräckligt sedd, hörd eller bekräftad av din partner?

Annons

Så, om någon av dessa känslor infinner sig hos dig eller din partner, tänk efter en gång till innan ni gör ett hastigt beslut. De finns som sagt flera anledningar till att du kan känna dig lite vilsen eller rent av less på din relation – och det behöver inte alla gånger betyda att du är uttråkad.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Vanliga typer av bråk – som på sikt kan skada relationen

Enkla vardagsknep som gör relationen så mycket härligare

Kär i två personer samtidigt? Här är relationsexpertens bästa tips

Annons