RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför kan det vara dumt att "vara vänner" efter att ha separerat

25 aug, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Vill ditt ex fortfarande vara vänner efter ert avslut? En vänskapsrelation där ni umgås och delar med er av händelser i era liv, som vilket vänskapspar som helst? Då finns det en risk att hen egentligen är ute efter något annat, i alla fall om vi ska tro en ny studie från Oakland University i Michigan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är vanligt att yppa frasen ”Vi kan väl vara vänner?” när det tar slut i en relation. Ofta är det dock ett vänligare sätt att säga ”Låt oss ha en civiliserad relation där vi kan hälsa på varandra om vi råkar ses men vi behöver inte umgås mer än så”. Men för en del är det menat som en uppriktig fråga och nu har forskare kunnat se ett samband mellan dem som vill vara vän med sitt ex och vissa mindre smickrande personlighetsdrag.

Givetvis innebär det inte att ditt ex har en mörk personlighet om hen vill fortsätta vara vän med dig. Men har du däremot sett vissa tveksamma drag under tiden ni var tillsammans kan det vara klokt att fundera på hur ditt ex behandlar dig när ni har gjort slut och om det verkar vara av vänskaplig kärlek eller för egen vinning.

Läs också: Är ditt ex en narcissist? Här är otippade tecknet! 

I en studie från Oakland University deltog 860 personer som var och en fick lista fem anledningar till varför man skulle fortsätta vara vän med sitt ex. Därefter fick de genomgå två personlighetstester som kunde visa om personen hade drag av psykopati, narcissism eller var machiavellisk.

Annons

Resultatet visade att de människor som hade spår av en mörkare personlighet, alltså vissa drag av de egenskaper ovan, var mer benägna att bibehålla en relation med sitt ex av andra anledningar än att man uppskattar hen som en vän. Har du ett ex som du redan under er relation tyckte betedde sig konstigt och manipulerande kan det alltså finnas andra anledningar till varför hen vill vara vän med dig efter uppbrottet. Här är fem av dem.

Läs också: Därför saknar du ditt ex efter ni har gjort slut

De 5 anledningar som rankades högst:

1. Hen vill ha fördelar

Fördelar som inte ”ingår” i en vanlig vänskapsrelation som till exempel att låna/få pengar och ha sex.

2. Hen vill ha kontroll

Hen vill veta vad du gör, när du gör det och med vem du gör det. Inte som din partner, utan som ”din vän som bryr sig”. Det här är extra vanligt om personen inte upplevde att hen kände kontroll i slutet av er relation.

Annons

3. Hen vill sabotera dina relationer

Ni båda säger att ni bara är vänner men ditt ex agerar på ett sätt som inte enbart känns vänskapligt. Om din dejt eller nuvarande partner känner av minsta potentiella romans mellan dig och ditt ex kan det eventuellt sabotera er framtid, precis som ditt ex vill.

Läs också: Så påverkas relationen av att du är vän med ditt ex

4. Hen vill utnyttja din snällhet

När ni var tillsammans kanske du utan att tveka betalade hens taxiresa hem, åkte till hens jobb för att hämta jobbdatorn när hen var sjuk eller såg till att hens föräldrar alltid fick en födelsedagspresent budad till sig på rätt dag. När ni inte är tillsammans, men istället vänner, finns det en möjlighet för ditt ex att utnyttja att du är så snäll.

5. Hen vill ha hämnd

Hämnd är en rätt som serveras bäst kall – och det kanske förklarar varför ditt ex bryr sig om att hänga med dig fortfarande. Om du är övertygad om att du föll för fel person och kom på det först efter ett tag, då gör du rätt i att inte vara vän med hen efter uppbrottet.

Källa Power of positivity   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Är din man en vardagspsykopat?

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

 

Annons