Därför följer vi gamla kärleksmönster – även i nya relationer

02 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
En ny relation är underbart, men det dröjer inte länge förrän vi hamnar i samma mönster som i våra tidigare relationer. Och det även om vi har velat göra saker annorlunda. Men det är inte enbart negativt, visar ny forskning.
Annons

Varför tog ditt förra förhållande slut? Många har en ganska klar bild av vad det var som inte funkade och tänker att man har lärt sig något till nästa förhållande. Nästa gång ska vi göra på ett helt annat sätt och då kommer det att funka mycket bättre. Men lär vi oss egentligen någonting alls eller är vi som gamla hundar som försöker lära sig sitta?

Ny tysk-kanadensisk forskning visar att vi mest är som gamla hundar.

Forskarna följde över 12 000 personer under studieperioden, och de tittade sedan närmare på de som hade haft mer än ett förhållande under den tiden.

De lyfte fram sju olika parametrar som man kan hitta i förhållanden: hur tillfreds man är i förhållandet i stort, hur nöjd man är sexuellt, hur ofta man har sex, öppenhet i kommunikationen med sin partner, hur mycket man uttryckte kärlek för sin partner, hur starkt man tror på att förhållandet ska hålla och hur ofta det förekommer konflikter.

Annons

Efter smekmånadsperioden faller vi in i gamla mönster

Av de här sju parametrarna kunde man se att det bara var två där det faktiskt förekom förändringar mellan den gamla och den nya relationen. Det var hur ofta man hade sex och hur ofta man uttryckte kärlek för sin partner. Inget märkligt med det, vi vet ju alla hur det är i början på ett förhållande.

De övriga fem parametrarna verkade opåverkade av att man bytt partner. Man bråkar lika mycket som tidigare, man kommunicerar likadant som med den tidigare partnern och man tror lika mycket på det nya förhållandet som det gamla. Nu tycker vi kanske inte att det känns som att det är samma när man just är i början av ett nytt förhållande, och nej, så är det heller inte.

– Förhållandet är sämre när det är på väg att ta slut och när vi startar ett nytt är allt bara helt fantastiskt eftersom vi inte involverar vår nya partner i vardagslivet, som hushållsarbete och barnuppfostran. I början existerar förhållandet utanför allt det där, säger Matthew Johnson, huvudförfattare till studien.

Annons

Försöker inte vara någon annan

Men när smekmånadstiden är över kommer vi automatiskt att falla in i samma gamla mönster som tidigare. Enligt forskarna är det här både bra och dåligt. Det är naturligtvis dåligt om vi fastnat i destruktiva eller negativa mönster. Däremot kan det också vara positivt eftersom det bevisar att vi tar oss själva och våra erfarenheter in i förhållanden. Vi försöker inte göra oss till någon annan, och det är bra eftersom det inte skulle vara hållbart i längden. Och även om vi skulle försöka skapa nya mönster är det långt ifrån säkert att de mönstren skulle vara bättre.

Foto: TT  Källa: Medical News Today

Läs mer:

Därför stannar vi i dåliga relationer

10 saker att tänka på  – för varmare relationer

Annons