Därför faller kvinnor för män som liknar deras pappa

Det finns det många undersökningar och studier som visar på att heterosexuella kvinnor faller för män som påminner om deras pappa. Och det behöver inte röra sig om att din man är en yngre version av din far, utan istället har vissa drag och egenskaper som liknar hans.

Är din pappa brunhårig och blåögd? Kanske är han den som gärna står i centrum, envis som få och en god lyssnare? Undermedvetet letar du då efter dessa yttre attribut och egenskaper hos en partner. I studier har man även sett att kvinnors partners och pappor har likheter i längd, hår- och ögonfärg och även mängden kroppshår(!).

Forskarna menar på att det handlar om vår barndom och vår tidiga relation med vår pappa. Vi växer upp med våra föräldrar och deras yttre attribut och egenskaper associerar vi med trygghet. Har du haft en god relation med din pappa väljer du undermedvetet en man som påminner om din far som en slags försäkring på att din partner kommer att vara en bra pappa till dina barn.

Linda Nielsen, professor i psykologi vid Wake Forest University i North Carolina menar att kvinnor som växer upp med en far som är närvarande och kärleksfull väljer män som behandlar dem på samma sätt.

– Om du har en god relation med din pappa är du inte desperat efter manlig bekräftelse för du har den redan, säger Linda Nielsen.

Hon säger också att det finns en förklaring till varför vissa kvinnor dras till män som inte behandlar dem väl.

– Om du däremot har haft en jobbig relation med din pappa där han har varit kall och distanserad kan du ha svårt att relatera till män som är på något annat sätt. Du väljer män som är likadana som din far eftersom det är vad du är van vid.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det här inte är ett facit. Kvinnor dejtar ofta män som påminner om deras fäder men det innebär inte att det är mannen du väljer. Och i slutändan är det ditt liv och du som har makten att göra precis vad du vill.

Källor: iflscience, telegraph