RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför bråkar ni – egentligen

24 nov, 2015 
Par som sitter surt efter att ha bråkat
Nästa gång du blir tokig på din partner - rannsaka dig själv. Det kan vara dina inre konflikter som orsakar grälen.
Annons

Enligt psykoterapeuten och författaren Birgit Weber kan vi ibland mer eller mindre leta efter orsaker till gräl – och gilla att ogilla vår partner.

– Anledningen till att vi kan njuta av att tycka illa om vår partner är att vi då för en kort stund slipper vår eget självförakt, förklarar hon.

– Vi har ofta en inre konflikt som handlar om att vi inte känner oss själva och inte accepterar våra egna känslor, reaktioner och behov.

Här är några vanliga inre orsaker till gräl – och förslag på hur du kan ta itu med dem:

Självkritiken som spökar

De flesta av oss är mycket självkritiska. Om du inte ör medveten om det är risken att du fer dig på din partner – för att slippa skälvkritiken ett ögonblick. Vi tror ofta att vi måste vara perfekta för att bli älskade och därför ställer vi krav på den adnre att också vara det. Vi har kanske lärt oss som barn att vi måste vara på ett visst sätt för att få våra föräldrars kärlek – och att det finns sidor av oss som inte är värda att älska.

Annons

Lösning:

Om du kritiserar din man, fråga dig själv: Vad är fördelen med att göra som han? Att koppla av i stället för att städa i sista minuten kan till exempel föra att man har mer energi när gästerna kommer.

Du måste häva dig

Du vill sticka hål på hans självgodhet och låter honom aldrig få rätt. Han ska inte tro att han är bättre än du. I själva verket har du behov av att hävda dig för att du inte känner dig god nog. Det kan skyllas på att du vuxit upp i en familj där du blev avvisad om du hade en annan åsikt än resten. Det har lärt dig at du måste överbevisa andra för att inte känna dig som en dålig person.

Lösning:

Öva dig i stället på att acceptera att man kan ha olika åsikter. Det handlar inte om vem som har rätt och vem som har fel. Ni har båda lika rätt även om ni tycker olika.

 

Bråka rätt: Expertens snabba grälskola

Att gräla är ingen katastrof utan en naturlig del av livet. Det viktigaste är att bli sams efteråt.

Att gräla är ingen katastrof utan en naturlig del av livet. Det viktigaste är att bli sams efteråt.

AV: Anette Aggerbeck

BILD: Thinkstock

 

Annons