RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför är kärlek bästa medicinen

04 jul, 2016 
Fyll magen av fjärilar och gå ner i vikt på kuppen. Det är inte bara midjemåttet som ändras när vi blir förälskade, kärleken har fler fördelar än så.
Annons

En stark förälskelse kan kännas som en drog. Och det är ingen slump. När vi blir kära aktiveras hjärnans belöningsområde och bland annat dopamin frigörs. Det ger en allmän må-bra-känsla, och kan i större mängder ge känslor som liknas vid kraftig eufori.

Smärtlindring

Studier vid Stanford University har visat att förälskade personer kan uppleva samma lindring som smärtstillande tabletter ger. Och detta enbart av att titta på personen de är förälskade i.

Fysisk närhet

Fysisk beröring är viktigt för att människan ska må bra. En kram eller en smekning på kinden räcker för att signalsubstansen oxytocin ska frigöras. Påföljden blir ett naturligt lugn med lägre nivåer av både stresshormoner och blodtryck.

Ammande kvinnor har skyhöga halter av oxytocin. Studier har visat att de som ammat många barn också löper mindre risk att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och diabetes.

Kärlek utan kyssar

Att leva i en relation utan närhet och kyssar vill väl ingen? Det blev extra tydligt i en studie publicerad i Evolutionary Psychology, där 66 procent av de tillfrågade kvinnorna var beredda att lämna sin partner om kyssarna höll för dålig kvalitet. Samma studie kunde påvisa att kvinnor ser kyssar som ett tecken på en fungerande relation -medan  män tenderar att se dem som förspel till sex.

En kyss kräver att 34 ansiktsmuskler samarbetar och en hel minuts hångel bränner cirka 4 kalorier.

Källor: Aftonbladet Wellness, Netdoktor, SVT

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons