Därför är det bra att bråka med sin partner ibland

bonusfamiljen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att bråka med sin partner då och då är något de flesta av oss gör. Några av de vanligaste orsakerna till grälen är bland annat städning, ekonomi, sex och barnuppfostran.

”Att bråka är normalt”

Och nej, det är aldrig kul att bli osams med sin partner, men studier visar att det faktiskt kan vara nyttigt för relationen. Par som bråkar håller nämligen ihop längre. Det är framförallt de argumenterande bråken som anses vara positiva – inte destruktiva bråk.

– Att bråka är normalt. Många par tror att gräl är tecken på ett dåligt förhållande, men det är faktiskt en väldigt viktig del. Nyckeln är att man bråkar med ett syfte, säger relationsterapeuten Dana Ward till Elite Daily.

I en amerikansk studie gjord på 4000 män och kvinnor, visade det sig att kvinnor som håller inne med sin ilska löper fyra gånger så hög risk att dö än de kvinnor som uttrycker sin irritation. Att hålla inne känslor innebär nämligen att man skapar en inre stress vilket inte är bra för kroppen i det långa loppet.

Så blir du bättre på att bråka med din partner

Nyckeln till att ”bråka bra” med din partner är att inte tappa respekten för varandra, hur oense ni än är. Om ni inte är på samma sida så är det viktigt att du inte blir fientlig eller avvisande då det endast utstrålar att du inte bryr dig. Om du istället anstränger dig för att försöka förstå hur den andre resonerar så visar du att deras synvinkel är viktig för dig.

Här är fyra tips som är bra att ha med sig i bakhuvudet nästa gång du och din partner blir oense:

  • Se bråket som en debatt snarare än en konflikt.
  • Argumentera som att du har rätt, men lyssna som att du har fel.
  • Försök att tolka den andres argument så respektfullt du kan, även om du inte håller med.
  • Bekräfta din partner i det du faktiskt håller med om, och var noga med att berätta vad du har lärt dig av att lyssna på denne.

Och man kan inte vara överens om allt, men så länge ni respekterar varandra och kommunicerar ordentligt kommer er relation överleva bråken – och kanske till och med bli ännu bättre.

Så söker du hjälp vid en destruktiv relation

Om du vet med dig att era bråk är av destruktiv karaktär kan du vända dig till en tjejjour, ungdomsjour eller kvinnojour. På tjej- och ungdomsjourerna kan du prata med någon som lyssnar, förstår och som kan hjälpa dig att hitta vägar ur din relation. Flera kvinnojourer kan även erbjuda skyddat boende till kvinnor som behöver komma bort från en nedbrytande eller farlig relation. Våld i en relation är aldrig okej.

Du hittar alla tjejjourer och ungdomsjourer här och alla kvinnojourer på Roks och Unizons hemsidor.

Foto: TT

LÄS MER:

Psykologens 3 bästa tips för att rädda relationen

Så övervinner ni irritation i relationen – expertens 4 tips

11 små saker som ger relationen en nystart i vardagen

Redaktionens tips
Dela på: