Bråka utan att såra varandra – här är expertens tips

Ung blond kvinna framifrån som talar med gestikulerande man med ryggen mot kameran.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Alla grälar ibland. Det är en del av livet och inget som man helt kan undvika.

– Om man pratar om det på en ganska basal nivå: att det handlar om att man har olika åsikter, så blir det nästan orimligt att man ska tycka lika om allt, säger leg psykolog Maria Burman, en av de experter som står bakom Valentinskalan där man kan mäta kvalitén på sin relation.

Det kan till och med finnas en poäng med att bli osams ibland.

– Ja, jag tror det. Man kan behöva rensa luften ibland och vi ska ju inte låta oss bli trampade på heller. Ibland behöver vi sätta ner foten, och verkligen ta tag i problem, och det kan lätt bli en konflikt av det, initialt i alla fall.

Men ibland kan bråken bli destruktiva och leda till att relationen vacklar. Så man kan behöva se över hur man grälar. Det finns bättre och sämre sätt att vara osams på.

Varför är det viktigt att kunna hantera konflikter?

– Jag tänker att vi vill bli förstådda av vår partner och så behöver vi ha lite koll på oss själva, åtminstone veta vad som driver att bråket fortsätter, säger Maria Burman.

– Man kanske inte hamnar lika mycket i affekt om man förstår varför ens partner säger på ett visst sätt – det kan ha varit en tuff dag på jobbet eller smärtsamma minnen som spökar.

Att förstå varför man bråkar gör också relationen lite tryggare – och bråken behöver inte bli lika sjövilda som när man känner sig osäker.

– Då är man lite mer förberedd och kan hantera situationen bättre. Vi kan inte styra våra känslor fullt ut, men vi kan välja hur mycket vi går igång på dem så att vi blir chef över våra handlingar.

Hur kan man bli bättre på att hantera konflikter?

Här är psykologens tre viktiga tips om ni vill blir bättre på att gräla.

1. Ta reda på varför ni bråkar, tillsammans

Vad utlöser grälen och vad handlar de om: barnuppfostran, ekonomi, vardagliga småsaker eller något annat?

– Man behöver se att båda har en del i relationsproblem, om inte annat triggar vi varandra. Det behöver inte vara någons fel. Utan bara att vi är i osynk, eller har olika behov, säger Maria Burman.

– Titta tillsammans på det och få perspektiv: Vad är det som händer? Handlar detta om något vi behöver reda ut eller har vi en dålig dag? Försök hitta mönster i ert samspel. Det är jobbigt att leva i en relation som är alltför oförutsägbar.

2. Låt inte känslorna ta över

Försök att inte ryckas med av era känslor under konflikten. Var proaktiva och inte reaktiva, som det kallas på psykologspråk.

– Det man ska försöka undvika är väldigt hetlevrade konflikter då vi säger och gör saker som vi ångrar och som faktiskt sårar vår partner.

3. Ta timeout

Om ni märker att konflikten inte leder någonvart kan det vara läge att säga stopp. Försök komma överens om att ta det en annan gång.

– Blir det för hett och man inte lyckas reda ut problemet i stunden så försöker man sätta ord på det. ”Det här går inte, vi kommer inte vidare just nu, vi får försöka pausa det här till känslorna lagt sig”, säger Maria Burman.

– Och då är timingen viktigt. Be partnern om lov – kan vi ta det som hände innan, funkar det nu? Sen ska det inte vara så att en tassar på tå för den andre och försöker hitta någon slags lucka att ta upp saker. Det blir inte heller en bra dynamik i relationen. Här vill vi ha ett ömsesidigt samspel.

4 Glöm inte pudeln

Det är viktigt att inte stoppa huvudet i sanden efteråt, utan att prata ut eller säga förlåt. Släng stoltheten åt sidan – för relationens skull.

– Pudla är bra, rent generellt, säger Maria Burman.

Vill du och din partner jobba mer med relationen kan ni läsa boken Närmare varandra – 9 veckor till en starkare parrelation av Maria Burman, Anna-Karin Norlander, Per Carlbring och Gerhard Andersson.

Läs mer:

Så tar ni er bäst genom ett gräl – sex steg till en starkare relation

Så bråkar lyckliga par – 8 tips som löser problemen snabbare

Enkla vardagsknep som gör relationen så mycket härligare

Redaktionens tips
Dela på: